Μπορεί η συνταγή αυτή να έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας αλλά με τα μυστικά που θα σας αποκαλύψω θα φτιάξετε ένα αφράτο τσουρέκι που παραμένει μαλακό για έξι μέρες!
½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλτιζάνι γάλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 αυγά μεσαία
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κάρδαμο κοπανισμένο ή 1κ.γ.μαστίχα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ. γάλα
]1 κ.γ. ζάχαρη
4 κόκκινα αυγά
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. Το μείγμα θα πρέπει να είναι χλιαρό, δηλαδή όταν βάλετε το δάχτυλό σας να είναι ανεκτό.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ξηρή μαγιά, τα αρωματικά και τα αυγά και τα χτυπάτε με τον γάντζο για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνετε σε σταθερή ροή, το ζεστό μείγμα βουτύρου-γάλακτος. Συνεχίζετε να χτυπάτε με τον γάντζο για 5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ζυμωθούν καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνετε τα δάχτυλά σας (με ένα απαλό ελαιόλαδο) και αφαιρείτε τη ζύμη από το γάντζο. Λαδώνετε την επιφάνεια της ζύμης, χαράζετε σταυρό, σκεπάζετε τον κάδο του μίξερ με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ή μέσα στο φούρνο, αναμμένο στον αέρα, στους 40 ή 50 βαθμούς, στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, για 2 ώρες.
Ξεσκεπάζετε τον κάδο τον προσαρμόζετε ξανά στο μίξερ και ζυμώσετε ακόμα μία φορά με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά.
Λαδώνετε τον πάγκο και τα χέρια σας με ένα απαλό ελαιόλαδο, και αφαιρείτε τη ζύμη από τον κάδο. Ετοιμάζετε το ταψί τοποθετώντας αντικολλητικό χαρτί στον πάτο.
Μοιράζετε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, για να πλάσετε τρία κορδόνια με τα οποία θα πλέξετε πλεξίδα. Ζυμώνετε πολύ καλά με τις παλάμες σας τη ζύμη, ανοίγοντας την σε κορδόνι. Πασπαλίζετε με όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια επίστρωση στη ζύμη και να μην κολλήσει με τα άλλα κορδόνια στο πλέξιμο. Ετοιμάζετε τα τρία κορδόνια και τα πλέκετε πλεξίδα.
Μεταφέρετε την κοτσίδα στο ταψί, και τοποθετείτε τα κόκκινα αυγά και τα πιέζετε ελαφρά. Το τσουρέκι θα φουσκώσει και θα «αγκαλιάσει» τα αυγά. Σκεπάζετε πάλι με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το τσουρέκι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο, όπως πριν, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνετε τον κρόκο αυγού με το γάλα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα πινέλο αλείφετε απαλά τη επιφάνεια του τσουρεκιού Ψήνετε στην τελευταία σχάρα αν το ταψί είναι ανοιχτόχρωμο ή στη δεύτερη σχάρα αν είναι σκουρόχρωμο, για 25-30 λεπτά. Η ζύμη παίρνει έντονο χρώμα στην επιφάνεια λόγω του αλείμματος. Αν χρειαστεί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο μετά τα 20 λεπτά. Μην ανοίγετε πριν τα 15 λεπτά το φούρνο.
Βγάζετε το τσουρέκι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως. Το μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος ή το τυλίγετε με μεμβράνη για να το διατηρήσετε αφράτο.
Το τσουρέκι είναι ένα γλυκό και πολυτελές ψωμί, γιατί έχει μέσα λευκό αλεύρι, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά. Η γεύση του τσουρεκιού καθορίζεται από την ποιότητα των λιπαρών και την επιλογή των αρωματικών στοιχείων.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο