Τα παιδιά που έμαθαν να κάνουν ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες (γνωστές ως ρόδες εξάσκησης) έμαθαν να κάνουν πετάλι αλλά όχι να ισορροπούν – οι έξτρα ρόδες κρατούν αυτές την ισορροπία. Έτσι, όταν η μαμά και ο μπαμπάς επιτέλους βγάζουν τις βοηθητικές, το παιδί θα πρέπει να μάθει από την αρχή να κάνει ποδήλατο γιατί τώρα θα πρέπει να κάνει πετάλι και να μάθει ισορροπία την ίδια στιγμή.
Ξεκινώντας σε ένα ποδήλατο ισορροπίας τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες ισορροπίας χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πετάλι. Έπειτα, όταν τελικά είναι έτοιμα να κάνουν ποδήλατο με πετάλια, το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι μια απλή εκμάθηση στα πετάλια. Τέλος στο τρέξιμο από πίσω τους, τέλος στο κράτημα της σέλας, τέλος στα επώδυνα ατυχήματα….είναι πραγματικά τόσο απλό.
Ως θρύλος της Βρετανικής ποδηλασίας ο Chris Hoy λέει «Πάντα πίστευα στο γεγονός ότι οι βοηθητικές ρόδες δεν είναι καλές για τα παιδιά γιατί πραγματικά δεν μαθαίνουν να έχουν ισορροπία. Ένα ποδήλατο ισορροπίας μαθαίνει αυτό το σημαντικό κομμάτι της ισορροπίας. Τα παιδιά νοιώθουν ασφαλή επίσης γιατί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να να μετακινείται σπρώχνοντας με τα πόδια του το έδαφος.«
Ένας ακόμη top ποδηλάτης, Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Craig Maclean, δίνει μια εμφατική απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει οι γονείς να διαλέξουν για το πρώτο ποδήλατο του παιδιού τους. «Θα έλεγα ένα ποδήλατο ισορροπίας χωρίς αμφιβολία» λέει. «Μπορείς να μάθεις να κάνεις πετάλι σε οποιαδήποτε ηλικία, αυτό είναι το εύκολο σημείο, αλλά όσο νωρίτερα αναπτύξουν την ισορροπία τους τόσο το καλύτερο.»
Ο Carl Burgward από το Pedalling History Bicycle Museum στην Νέα Υόρκη «χλευάζει» την χρήση των βοηθητικών ροδών ως «δεκανίκι.» «Δεν μαθαίνουν τίποτα«, λέει. «Το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν την αγωνία στην εκμάθηση του ποδηλάτου«
Στο εξωτερικό οι περισσότεροι γονείς διαλέγουν ένα ποδήλατο ισορροπίας ως πρώτο ποδήλατο για το παιδί τους! Εδώ και λίγους μήνες υπάρχει πια μια μεγάλη ποικιλία επιλογών και στη χώρα μας, καθώς η Αγγλική εταιρεία Kiddimoto ήρθε επιτέλους στην Ελλάδα!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο