Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο πιο κομψά και ωραία μπορεί να σερβιριστεί η γέμιση της γαλοπούλας μέσα σε ένα ολοστρόγγυλο πουγκάκι ζύμης που επιπλέον την κρατάει ζεστή και με όλα της τα αρώματα;
2 φλιτζάνια συκωτάκια γαλοπούλας ή συκωτάκια πουλιών
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό ελαφρά λιωμένο
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 κουτ. σουπ. κουκουνάρι
1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα
1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι
4 φλιτζάνια ζωμό κότας, ή γαλοπούλας
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. κόκκινο κρασί
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό γαλοπούλας (ίσως και λίγο παραπάνω)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
Φτιάχνετε τη ζύμη ως εξής: Ανακατεύετε το αλεύρι με λίγο αλάτι. Κάνετε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνετε το λάδι και το κρασί.
Ζυμώνετε τα υλικά, προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό και πλάθετε τη ζύμη σε μια μπάλα μαλακή. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά. Την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια (10Χ10εκ.). Ξαναζυμώνετε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και τα πλάθετε σε μπάλα. Την ανοίγετε πάλι σε φύλλο και το κόβετε στα ίδια τετράγωνα κομμάτια.
Φτιάχνετε τη γέμιση ως εξής: Σοτάρετε το κρεμμυδάκι με το μισό βούτυρο. Προσθέτετε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και το ρύζι και το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε 1 ½ φλιτζάνι ζωμό και τα αφήνετε να ψηθούν. Όταν η γέμιση απορροφήσει τα υγρά της, είναι έτοιμη.
Τοποθετείτε στα τετράγωνα κομματάκια ζύμης μια ποσότητα από τη γέμιση και ενώνετε τις άκρες τους από πάνω, σαν πουγκάκια.
Βουτυρώνετε το ταψί και βάζετε μέσα τα πουγκιά. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο. Ρίχνετε στο ταψί τον υπόλοιπο ζωμό και συνεχίζετε το ψήσιμο. Όταν ροδοκοκκινίσουν, τα σερβίρετε ζεστά μαζί με το ζουμί τους ή με λίγο γιαούρτι στο πλάι.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα συκωτάκια με κιμά.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο