Με λευκό αλεύρι (περίπου 8-10 μεγάλα τυρόψωμα)
1 κιλό σκληρό αλεύρι (προσοχή, όχι γοχ)
11 γρ .μηλόξυδο (ή κανονικό ξύδι, προτιμώ μηλόξυδο για πιο ουδέτερη μυρωδιά)
45 γρ. μέλι
15 γρ. αλάτι
45 γρ. μαγιά φρέσκια ή 15 γρ. ξερή
575 γρ. νερό
χωριάτικο κίτρινο αλεύρι για το άνοιγμα
όση φέτα τριμμένη θέλετε
προαιρετικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή / και αποξηραμένο δυόσμο
Για τυρόψωμο με αλεύρι ολικής και λευκό απλά αντικαθιστούμε το λευκό με 500γρ. ολικής + 500 γρ. σκληρό και βάζουμε 600 γρ. νερό αντί για 575γρ.
Διαλύουμε τη μαγιά μας σε ελάχιστα χλιαρό νερό (μη τη κάψετε την κακομοίρα!).
Ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να ανακατευτεί καλά το ζυμάρι μας.
Όχι υπερβολές, θέλουμε ένα απλά ζυμωμένο σκληρό ζυμάρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει μεχρί να γίνει διπλό περίπου.
Ξεφουσκώνουμε, χωρίζουμε σε μπάλες.
Απλώνουμε το χωριάτικο αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε σιγά σιγά τις πιτούλες μας. Αν δούμε ότι μαζεύουν τις αφήνουμε να σταθούν όπως είναι για κανά λεπτό και συνεχίζουμε μετά.
Αν κολλάνε ρίχνουμε κι άλλο χωριάτικο αλεύρι στον πάγκο μας, μη σας ανησυχεί, δε το ρουφάει!
Μόλις ανοίξουμε τις πιτούλες μας τρίβουμε μπόλικη φέτα σε μια και σκεπάζουμε με μια άλλη, πατώντας τες στις άκρες να ενωθούν.
Στο μεταξύ έχουμε ανάψει στους 230οC το φούρνο μας (αντιστάσεις ή αέρα, ό,τι θέλετε) να κάψει με το ταψί μέσα (με μια λαδόκολλα πάνω) στη σχάρα λίγο πιο πάνω απ’ τη μέση.
Αφού κάψει καλά παίρνουμε με προσοχή τα τυροψωμάκια μας και τα βάζουμε πάνω στο καυτό ταψί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο – 1 κ. γλυκού- (ή λιωμένο βούτυρο) από πάνω και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, δε θέλει πολύ, περίπου 20 λεπτά (αναλόγως φούρνου).
Συνήθως μόλις ξεφουρνίζω απλώνω με ένα πινελάκι το λάδι / βούτυρο που έχει μείνει στη ζύμη ή βάζω λίγο ακόμα για να είναι «λαδωμένη» όλη η επιφάνεια στο τυρόψωμο μου!
Απολαμβάνουμε, και να ξέρετε, τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα!
Σκοπός μου είναι ένας.. Η διάδοση μιας πιο σωστής και θρεπτικής διατροφής για όλους και εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή το καταφέρω!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο