Πριν λίγο καιρό οι Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν τέσσερα νέα βιβλία σχετικά με το ασφαλές διαδίκτυο. Συγγραφείς ο γνωστός σε όλους μας Μάνος Σφακιανάκης, με πολυετή καριέρα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, που έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της δουλειάς της στην συνεργασία με την Αστυνομία και σε καμπάνιες για την ενημέρωση σχετικά με το διαδίκτυο.
Το πρώτο βιβλία κυκλοφορεί στη σειρά Φραουλίτσα και απευθύνεται σε παιδιά 5-6 ετών. Ο ήρωας μας είναι ο Μπεν, ένα ζωηρό παιδάκι που του αρέσει να κάνει σκανδαλιές και να παίζει με τους φίλους του. Την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά φτάνει σπίτι ένα δώρο… που θα τον ενθουσιάσει. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα τάμπλετ. Γρήγορα όμως, θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο και θα τον βάλει σε μπελάδες. Ο Μπεν θα πρέπει να ξεφύγει και να ξεπεράσει τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν μπροστά του. Άραγε θα τα καταφέρει;
Θα μας θυμίσει πολλά πεντάχρονα γύρω μας ο Μπεν. Και αυτή η ιστορία είναι μια αφορμή για να συζητήσουμε με τα μικρότερα παιδάκια το πώς και πόσο χρησιμοποιούμε το τάμπλετ, που δεν είναι παιχνίδι αλλά εργαλείο τεχνολογίας. Η γλώσσα απλή και λιτή για να είναι κατανοητή από τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο και συμπληρώνεται πολύ αρμονικά από την εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού.
Στη σειρά Βατόμουρο που απευθύνεται σε ηλικίες 7 με 8 ετών κυκλοφορεί η επόμενη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μπεν που έχει μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή και η καθημερινότητα του περιλαμβάνει πολύ παιχνίδι, αληθινούς φίλους, δυο υπέροχους γονείς και μια δασκάλα που τον καταλαβαίνει! Ώσπου, όλα αλλάζουν όταν αποκτά το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι! Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και ο Μπεν καταλήγει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Πώς; Μέσα από μια μαγική οθόνη… Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Ή μήπως η ζωή γίνεται εφιάλτης; Φαίνεται πως οι ατελείωτες ώρες πίσω από την οθόνη τον έβαλαν σε μπελάδες… Γιατί ξέχασε πως… Αν τηρούσε τους διαδικτυακούς κανόνες ζωής, δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Θα ήταν θωρακισμένος και δυνατός…
Ο ήρωας μας μεγαλώνει στις ιστορίες των δυο συγγραφέων και η επόμενη απευθύνεται σε παιδιά από 11 ετών και κυκλοφορεί από τη σειρά Ξινόμηλο. Ο Μπεν Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Από την απλή συμπάθεια στον έρωτα…
Η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «εργαλείο» για να επικοινωνεί και να νιώθει ανεξάρτητος. Όλα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στην φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή;
Στο τέλος των βιβλίων θα βρείτε συμβουλές για την σωστή χρήση του τάμπλετ, του υπολογιστή και των άλλων εργαλείων τεχνολογίας.
Το τελευταίο βιβλίο αφορά εμάς τους γονείς. Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενηλίκους; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις να ήταν κατηγορηματικά «όχι», μια και όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δε θεωρείται παιδαγωγικά αλλά και «ηθικά» σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Ή μήπως όχι…;
Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν… Επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου; Όταν παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στη χρονολογική του ηλικία; Ή όταν σερφάρει για ώρες στο διαδίκτυο; Τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά δεν υπάρχει καμία διαφορά!
Ο κόσμος του διαδικτύου είναι ωφέλιμος αλλά και επικίνδυνος… Είναι κάτι σαν το μαχαίρι: ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια κάποιου που δε γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιεί ή το χρησιμοποιεί με κακούς σκοπούς.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο που έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά αλλά και ψυχολογικά στη χρήση του διαδικτύου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα παιδιά τους, μέσα από το πρίσμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συναισθηματικής αυτοεπίγνωσης.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο