Είναι γεγονός πως τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν κάτι περισσότερο από «περιττά κιλά». Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου προτείνει να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία συνολικά, όχι μόνο διατροφικά ή μόνο ψυχολογικά. Οι παράγοντες που το προκαλούν, είναι συνδυαστικοί και κατά κύριο λόγο ξεκινούν από την οικογένεια.
Οι γονείς είναι εκείνοι που μπορούν ουσιαστικά να προλάβουν την παιδική παχυσαρκία στο ξεκίνημά της, πηγαίνοντας το παιδί σ’ έναν ειδικό. Εκεί θα μάθει να απολαμβάνει όλες τις τροφές από κάθε τροφική ομάδα, να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή (τόσο στην ποιότητα και ποσότητα όσο και στους χρόνους κατανάλωσης του κάθε γεύματος) και να προετοιμάσει σωστά το σώμα του για την ενήλικη ζωή του. Προς αυτή την κατεύθυνση το Διαιτολογικό προτείνει ένα ημερολόγιο διατροφικής παρακολούθησης για μία πιο συγκεκριμένη εικόνα του πως σιτίζεται το παιδί. Έτσι θα του δώσουμε κάτι στα μέτρα του!
Στα 3- 4 έτη του παιδιού ξεκινάμε να παρατηρούμε τα πρώτα συμπτώματα της παιδικής παχυσαρκίας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και πολύ μειωμένα επίπεδα πρόληψης.
Τα αγόρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη τάση για παχυσαρκία από τα κορίτσια.
Ένα παιδί αδυνατεί να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο και απόλυτα αυστηρό πλάνο όπως ένας ενήλικας. Μπορεί όμως να μάθει να τρώει σωστά από νωρίς.
Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι ο πιο βασικός στην παιδική- και όχι μόνο- παχυσαρκία. Η συμπεριφορά των γονιών και η σχέση μέσα στην οικογένεια οδηγούν το παιδί στη σωστή διατροφή ή σε διατροφικά ξεσπάσματα.
Το παιδί που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παιδική παχυσαρκία και θα χάσει τα κιλά του, χρειάζεται μία συνέχεια στη διατροφική καθοδήγηση προκειμένου να πετύχει τον στόχο του και να διατηρήσει την καλή φυσική κατάστασή του.
Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου φροντίζει γι’ αυτό και παρακολουθεί τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ τους δίνει κάποια διατροφικά tips (και στους γονείς) που θα αλλάξουν τη διατροφή του και τελικά τη ζωή του προς το καλύτερο.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο