Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας κουλούρια Θεσσαλονίκης, σπιτικά και υγιεινά, γρήγορα και εύκολα και κυρίως με την πρώτη ύλη που εσείς θα έχετε επιλέξει.
500 γρ αλεύρι Ζέας
50 γρ ελαιόλαδο
8 γρ μαγιά
25 γρ ζάχαρη – (2 κ.σ) (χρησιμοποίησα καρύδας)
8 γρ αλάτι – (1 κ.γ) (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
200 γρ ζεστό νερό περίπου στους 40 βαθμούς
3 κ.σ πετιμέζι
νερό
σουσάμι
1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό – περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι
3. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει
4. Χωρίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ισοβαρή μπαλάκια. Εγώ τα ήθελα σχετικά μικρά, οπότε έφτιαξα 11 μπαλάκια των 80 γρ. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα εκεί που θα τα ακουμπάτε
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη. Εσείς χρησιμοποιήστε ότι έχετε.
6. Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Εγώ είχα τη Σοφία για βοηθό. Φτιάξτε το και εσείς με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία
7. Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος
8. Τα ενώνουμε και με εξαιρετικά γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη και δε το θέλουμε
9. Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 20 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον
Ονομάζομαι Ευαγγελία Βλασσοπούλου. Δουλεύω στον τραπεζικό τομέα και είμαι η μαμά δύο υπέροχων μικρών κοριτσιών.
Ο ερχομός του πρώτου μου παιδιού με έκανε να θέλω να προσφέρω στην οικογένειά μου ό,τι το καλύτερο. Αυτό έχει να κάνει και με τη διατροφή, καθώς πάντα ήμουν οπαδός του υγιεινού τρόπου ζωής. Η μαγειρική υπήρχε στη ζωή μου από πολύ νωρίς. Θυμάμαι πως όταν δοκίμαζα κάτι και μου άρεσε πάντα ρωτούσα «πώς το έκανες;».
Οι συνταγές που παρουσιάζω στο blog μου είναι δικές μου και όχι παραλλαγές άλλων. Στόχος μου εκτός από το εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα, είναι η ορθή χρήση υλικών, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος μαγειρέματος καθώς και ο σωστός συνδυασμός των τροφικών ομάδων. Τέλος, θεωρώ ότι το φαγητό είναι απόλαυση. Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο