Η σύμφυση των χειλέων του αιδοίου είναι μια συχνή κατάσταση στα μικρά κορίτσια. Σε αυτήν, οι δύο πλευρές των χειλέων συνενώνονται στην μέση γραμμή μεταξύ τους και κρύβουν την είσοδο του κόλπου. Αυτή η συνένωση συνήθως σπάει και τα χείλη διαχωρίζονται μεταξύ τους φυσικά και στην πορεία του χρόνου, για την συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου στο κορίτσι. Δεν χρειάζεται συνήθως καμία αντιμετώπιση ούτε συνιστάται, γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο και άγχος στο κορίτσι χωρίς λόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πρόωρη αντιμετώπιση αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν εκ νέου και πραγματικές συμφύσεις που αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα.
Η σύμφυση δεν είναι σχεδόν ποτέ εμφανής στη γέννηση, αλλά αναπτύσσεται και γίνεται εμφανής συνήθως στις ηλικίες 1 με 2 ετών. Τα χείλη κλείνουν μεταξύ τους στη μέση γραμμή.
Συνήθως δεν γνωρίζουμε την αιτία. Μερικές φορές μπορεί να είναι συνέπεια φλεγμονής στην περιοχή, όπως σε αιδοιοκολπίτιδα.
Η διαδικασία σταδιακού διαχωρισμού των χειλέων επέρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, είναι αργή και μπορεί να μην γίνει μέχρι την ηλικία του δημοτικού. Το κορίτσι δεν παρουσιάζει σε καμία φάση πόνο και δεν έχει συμπτώματα. Ιατρική αγωγή με κρέμες ενυδατικές ή κορτιζονούχες ή μαλάξεις στην περιοχή συνήθως δεν χρειάζονται.
Δεν συνιστάται να γίνεται ιατρική παρέμβαση απότομου διαχωρισμού των χειλέων, γιατί υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής, κατά την οποία δημιουργούνται πραγματικές ουλώδεις συμφύσεις που αντιμετωπίζονται δυσκολότερα. Πρόκειται επίσης για επέμβαση που περιλαμβάνει αναίτιο πόνο και τραυματισμό για το κορίτσι. Επίσης ψυχολογικά το κορίτσι μπορεί να βλάπτεται και να νιώθει ότι κάτι κακό συμβαίνει με το σώμα της. Η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η μη αντιμετώπιση, να αφήσουμε την περιοχή χωρίς καμία παρέμβαση.
Δεν έχει βρεθεί να αυξάνει την συχνότητα ουρολοιμώξεων. Ακόμα και 1 χιλιοστό ανοίγματος να υπάρχει είναι επαρκές για να υπάρχει έξοδος των ούρων.
Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην γονιμότητα του κοριτσιού. Στην ενήλικη ζωή, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην σεξουαλική λειτουργία και απόλαυση.
• Πρόκειται για συχνό εύρημα.
• Δεν προκαλεί συνήθως κανένα σύμπτωμα και δεν σχετίζεται με καμία επιπλοκή.
• Απλή παρακολούθηση από τον παιδίατρο, όπως συνήθως, αρκεί. Δεν χρειάζεται καμία παραπομπή σε ειδικό.
• Φυσιολογικά, η σύμφυση αν αφεθεί χωρίς παρέμβαση θα διαχωρισθεί από μόνη της με την πάροδο του χρόνου και συνήθως πριν την πρώτη περίοδο του κοριτσιού.
• Όπως ισχύει και για την φυσιολογική φίμωση των αγοριών, το πιο αποτελεσματικό, ασφαλές και λιγότερο επώδυνο ή αγχωτικό πράγμα για να κάνει κανείς είναι ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012
πηγή: pediatros-thes.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο