Σήμερα, οι ξένες γλώσσες αποτελούν το ‘’χρυσό εισιτήριο’’ με προορισμό όλο τον κόσμο. Αναμφίβολα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει γίνει τάση στην χώρα μας. Άραγε, πότε είναι η πιο κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουμε μία ξένη γλώσσα;
Δύο από τις σημαντικότερες ικανότητες του ανθρώπου είναι ο λόγος και η δυνατότητα να επικοινωνεί και να εκφράζεται (ομιλία). Γι’ αυτό, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μάθουν μία, δύο ή και περισσότερες ξένες γλώσσες ώστε να έχουν τις γνώσεις και την άνεση να επικοινωνούν και να συνεννοούνται με αλλοδαπούς, όπου κι αν βρεθούν.
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι χρήσιμη επειδή αφενός διευκολύνει την επικοινωνία μας σε ένα ξένο περιβάλλον κι αφετέρου επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην σημερινή κοινωνία, η οποία βρίθει τεχνολογικών επιτευγμάτων, η εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη κι αναγκαία. Γι’αυτό το λόγο, πολλοί ενήλικες και κυρίως γονείς αναρωτιούνται πότε θα ήταν καλύτερο να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα: στην προσχολική ηλικία, στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται με σκοπό να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη σχετικά με την πιο κατάλληλη ηλικία για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι όσο νωρίτερα εκτίθεται ένα παιδί σε μια ξένη γλώσσα τόσο καλύτερα τη μαθαίνει. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους και δραστηριότητες , στο οικείο του περιβάλλον.
Πληθώρα ερευνών που διεξήχθησαν από Διεθνή Πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων είναι και το περίφημο Harvard University, επιβεβαιώνουν ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε νεαρή-προσχολική ηλικία βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, της κριτικής σκέψης και της πνευματικής ευελιξίας.
Τα πέντε πρώτα έτη της ζωής μας θεωρούνται τα πιο σημαντικά καθότι όλες οι πληροφορίες που έχουμε αποκομίσει μέχρι τότε χρησιμοποιούνται στα επόμενα χρόνια της ζωής μας. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά έχουν ήδη εμπλουτίσει το λεξιλόγιό τους με 1000 λέξεις έως την ηλικία των 3, ενώ αυξάνεται περίπου στις 2000 λέξεις μέχρι τα 5-6 τους χρόνια. Έρευνα έχει δείξει ότι το 50% των μαθησιακών και νοητικών μας ικανοτήτων αναπτύσσεται μέχρι το τέταρτο έτος της ζωής μας και άλλο ένα 30% μέχρι το όδγοο.
Επομένως, ο ισχυρισμός πολλών εκπαιδευτικών ότι τα μικρά παιδιά «απορροφούν τη γνώση σαν σφουγγάρια» δείχνει να ευσταθεί. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γνώσεις κι η ευστροφία ενός ανθρώπου διαμορφώνονται αποκλειστικά και μόνο μέχρι τα οκτώ του χρόνια αλλά ότι τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητά τους να αφομοιώνουν πληροφορίες στο διάστημα αυτό.
Τα παιδιά κι ειδικότερα τα πιο μικρά ενθουσιάζονται όταν τους δοθεί από δασκάλους και γονείς το κατάλληλο κίνητρο συμμετοχής στη διαδικασία της μάθησης. Η πρώτη επαφή καθώς και η εξοικείωση με μία ξένη γλώσσα κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να υποστηριχτεί μέσα από έξυπνες δραστηριότητες κι εκπαιδευτικά/ τεχνολογικά μέσα. Μερικές ιδέες είναι:
Ø Τραγουδάκια – Ένας έξυπνος τρόπος να μάθει ένα παιδί λεξιλόγιο είναι μέσα από ευχάριστα τραγουδάκια κατάλληλα για τη ηλικία του. Τα τραγούδια έχουν ρυθμό και παρακινούν τα παιδιά να επαναλάβουν λέξεις και να αφομοιώσουν την προφορά τους.
Ø Παιχνίδια – Τα παιχνίδια είναι η πιο ευχάριστη ασχολία των παιδιών μέσα από την οποία μπορούν να μάθουν χωρίς να κουραστούν ή να δυσανασχετήσουν. Προτείνεται τα παιχνίδια να είναι ομαδικά και δημιουργικά ώστε να προάγουν την κοινωνικοποίηση και την συνεργασία.
Ø Οπτικο-ακουστικό υλικό – Υπάρχουν σήμερα πολλά DVDs και CD-ROMs με κινούμενα σχέδια, σύντομες ιστορίες και διαδραστικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν τους μαθητές να παίξουν αναπαράγοντας συγκεκριμένο λεξιλόγιο και ωθώντας τους να ενεργοποιήσουν την φαντασία τους.
Ø Εικόνες (flashcards) – Οι μαθητές αγαπούν να μαθαίνουν μέσα από εικόνες. Σήμερα μπορεί κανείς εύκολα να προμηθευτεί από διάφορα μαγαζιά χρωματιστές κάρτες (flashcards) οι οποίες αναπαριστούν εικόνες από την καθημερινότητα των παιδιών, όπως για παράδειγμα αντικείμενα ή ζώα. Με τις εν λόγω κάρτα βοηθούμε τα παιδιά να αφομοιώσουν την ξένη λέξη που μαθαίνουν συνδέοντάς την με την εικόνα.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο