Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στη ζωή ενός ατόμου είναι η οικογένεια, και πιο συγκεκριμένα οι γονείς. Γεννήθηκες, αναπτύχθηκες, περπάτησες, μίλησες και ενηλικιώθηκες μαζί τους. Μια σχέση στενή και κατ’επέκταση φορτισμένη με πολλές τριβές, διαφωνίες και συναισθήματα. Οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους συμμάχους αλλά και τους χειρότερους εχθρούς. Η ζωή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έννοια και η ποικιλομορφία της σοκαριστική, δίνοντας στο ζήτημα της οικογένειας ένα τεράστιο φάσμα διαφορετικών μορφών, λειτουργιών, αποτελεσμάτων, επιτυχίας ή αποτυχίας. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς που μεγάλωσαν σε μια καθόλα λειτουργική και ήρεμη οικογένεια (ενημερώστε με αν υπάρχουν τέτοιες) τότε είσαι από τους άλλους. Εκείνους που απογοητεύτηκαν, διαφώνησαν, εξοργίστηκαν και ξαναγαπήθηκαν με τους γονείς τους με γνώμονα πάντα αυτό το ελληνικό φωνακλάδικο και παθιασμένο ταπεραμέντο. Παθιασμένο σε όλα. Από το μηχανογραφικό και τις Πανελλήνιες μέχρι τη σάλτσα στο κοκκινιστό. Όσα παράπονα και να έχεις από τους γονείς σου, σε όσα και αν θεωρείς ότι έχουν αποτύχει, υπάρχουν κάποια πράγματα που οφείλεις – πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό και μετά σε εκείνους – να αποδεχτείς. Για να πας παρακάτω. Η συμφιλίωση με τους γονείς – όχι σε πολύ συγκρεκριμένα πλαίσια, για τη μεγάλη εικόνα μιλάμε – είναι απαραίτητη για αυτό το «παρακάτω». Το καθαρό από ψυχολογικές βρωμιές και επιβαρυντικά αποθημένα.
Οι γονείς σου δε γεννήθηκαν με το ταμπελάκι «μαμά» ή «μπαμπάς». Έχουν περάσει τα ίδια ηλικιακά στάδια και έχουν ξεπεράσει τα ίδια εμπόδια με εσένα ενώ και εκείνοι με τη σειρά τους έχουν διαμορφωθεί από τη δική τους οικογένεια. Ναι. Η γιαγιά και ο παππούς έχουν υπάρξει γονείς, με σωστά και λάθη, τσακωμούς και δράματα. Όταν ,λοιπόν, προσάπτεις στους γονείς σου κατηγορίες και χαρακτηρισμούς χωρίς κανένα φίλτρο, σκέψου το λίγο βαθύτερα. Οι γονείς έχουν διαμορφωθεί από άλλους γονείς.
Και στην τέχνη όχι πάντα, καθώς πολλοί καλλιτέχνες θεωρούν ότι δεν έχει κάτι να δώσει, δεν αφήνει μαθήματα. Έτσι λοιπόν και οι γονείς δεν είναι τέλειοι. Και δεν μπορούν να είναι. Είναι άνθρωποι, κουβαλούν τις εμπειρίες τους, τη δική τους προσωπική παιδική ηλικία, τις ερωτικές τους ιστορίες και όλα αυτά τα «βιωματικά διακοσμητικά» με τα οποία προσπαθείς κι εσύ να εμπλουτίσεις τη ζωή σου. Όπως έχουμε ξαναπεί η ζωή σε σμιλεύει. Σε σκληραίνει ή σε μαλακώνει. Πάντως ίδιο δε σε αφήνει. Το έχει πει και ο Cobain με το σωστότερο τρόπο. Και οι γονείς σου λοιπόν έχουν διαμορφωθεί από τις προσωπικές τους ιστορίες. Αν καθίσεις δε να τις ακούσεις, θα καταλάβεις πολλά για τις αντιλήψεις, τα πιστεύω και τις φοβίες τους. Πίστεψε με, αυτό θα λύσει πολλά θέματα.
Όταν οι γονείς σου αναπτύσσονταν και διαμορφώνονταν, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά και αυτό πρέπει να το καταλάβεις. Μάχονταν για διαφορετικά ιδεώδη, αξίες και ιδανικά, η ψυχολογία αποτελούσε κλάδο – ταμπού και η κοινωνία ήταν καταπέλτης σε κάθε διαφορετική προσέγγιση της ζωής. Όταν τους κριτικάρεις για «κλειστά μυαλά» και παρωπίδες αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι. Ναι, τους απασχολούν οι στερεοτυπικές εικόνες και η κοινωνική αποδοχή, αλλά έτσι έχουν γαλουχηθεί.
Και το έχουν κάνει με τόση αγάπη που καταντάει τρομακτικό. Έχουν θυσιάσει ελευθερία και ανεμελιά στον βωμό του να βγάλουν ένα σωστό άνθρωπο εκεί έξω. Η μητέρα σου, σε περίπτωση που ασκεί το επάγγελμα της νοικοκυράς, ανέλαβε μια full-time δουλειά που σταματάει μόνο όταν όλο το σπίτι πάει για ύπνο. Την επόμενη φορά που θα υποτιμήσεις την προσφορά της προς την κοινωνία, αναλογίσου αν στο «νοικοκυριό» χωράνε 8ωρα, άδειες ή αργίες.
Η άποψη των γονιών σου για εσένα έχει πάντοτε θετικό πρόσημο. Αυτό συμβαίνει και επειδή σε έχουν παρακολουθήσει να ανθίζεις. Αυτό δε συνέβη και αντίστροφα όμως, καθώς εσύ τους βρήκες έτοιμους. Ωστόσο, η γέννηση και η ανατροφή σου άλλαξε και εκείνους. Τους ωρίμασες και τους ανέπτυξες σε πολλά επίπεδα, του έφερες αντιμέτωπους με τα λάθη τους – είτε το παραδέχονται είτε όχι – και τους έμαθες την ανιδιοτελή αγάπη με το σκληρό τρόπο. Ήρθε η ώρα να τους προσεγγίσεις διαφορετικά γιατί κόσμος προχωράει. Τα mommy ή daddy issues δεν αποτελούν πανάκεια και δικαιολογία στην εποχή μας. Δες την κατάσταση από άλλη σκοπιά. Είσαι μεγάλο παιδί πλέον.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο