Υπάρχουν πολλές στιγμές που νιώθεις μια ξαφνική και απροσδιόριστη ζήλια απέναντι στην καλύτερή σου φίλη και αυτό το γεγονός σίγουρα σε κάνει να αισθάνεσαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατήσεις τις λεπτές ισορροπίες σε μια σχέση, ακόμα και αν αυτή είναι εντελώς φιλική. Ο πιο κοντινός σου άνθρωπος κάποιες φορές σου βγάζει στην επιφάνεια συναισθήματα που πίστευες ότι δεν μπορείς να νιώσεις, όμως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι άνθρωποι πολλές φορές νιώθουν ένοχοι επειδή ζηλεύουν καθώς υποσυνείδητα θεωρούν ότι είναι κάτι το επιλήψιμο. Φυσικά το να αναπτύσσεις τέτοια συναισθήματα -σε φυσιολογικό βαθμό- δεν σε κάνει αυτόματα κακή φίλη και υπάρχουν λόγοι που καθιστούν αυτή την κατάσταση εντελώς οκ.
Αν σκεφτείς αναδρομικά όλες τις στιγμές της ζωής σου που ένιωσες ζήλια, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήταν και οι καλύτερές σου στιγμές και πως η ζωή σου δεν ήταν πάντα τέλεια. Η ζήλια συνήθως κινητοποιείται από τη δική μας προσωπική κριτική και την οπτική μας γωνία για τα πράγματα γύρω μας. Συνήθως έχει να κάνει με τις ελλείψεις στη ζωή μας. Για αυτό συγκρίνοντας τον εαυτό σου με τη φίλη σου, χτίζεις μια «βάση» πάνω στην οποία θα καταφέρεις να εξελίξεις αυτά που δεν σε ικανοποιούν. Το να θαυμάζεις ένα φίλο και να τον ζηλεύεις για αυτά που έχει καταφέρει είναι ένα σημάδι αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους γύρω σου και μπορεί να γίνει η αφετηρία για καινούργια πράγματα που θα σε κάνουν πλήρη.
Το προφίλ που διαμορφώνουμε στα social media προβάλλει συνήθως την καλύτερη πλευρά της ζωής μας. Το πρόβλημα, δηλαδή, κάποιες φορές είναι το κινητό σου και όχι εσύ η ίδια. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα social media για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για σύγκριση με τον περίγυρό τους και όχι για να κοινωνικοποιηθούν. Αυτή η ωμή παρακολούθηση της ζωής των άλλων και ειδικά της φίλης σου, σε ωθεί να ζηλεύεις.
Μόλις απέκτησε καινούργιο αγόρι, έχει μια φανταστική δουλειά ενώ για εσένα τίποτα δεν πάει καλά αυτή την περίοδο. Το να είσαι χαρούμενη για αυτή θέτει τη βάση για μια υγιή φιλία αλλά όλα πρέπει να γίνονται με ένα μέτρο. Κάποια που θέλει να ακούει συνεχώς φιλοφρονήσεις ενώ παράλληλα καυχιέται για το πόσο καλά της πάνε όλα, είναι απόλυτα λογικό να κουράζει. Όταν το “εγώ” παίρνει σε κάθε πρόταση τη θέση του “εμείς”, τότε κάτι έχει αρχίσει να πηγαίνει στραβά. Η φιλία είναι αποδοτική και για τους δύο όταν αντιμετωπίζονται ως ίσοι, αν δεν το έχεις αυτό στη σχέση σου με την καλύτερή σου φίλη τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο