Το μυστικό στην αγάπη μας για το διάβασμα βρίσκεται στο θετικό συναίσθημα που αποκομίζουμε από αυτή την εμπειρία. Η ανάγνωση είναι μια πράξη διάθεσης. Όσοι άνθρωποι απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες όπως την επιθυμία τους για απόδραση από την πραγματικότητα, την ενημέρωση, την αυτοβελτίωση.
Για να δημιουργήσουμε την επιθυμία για το διάβασμα βιβλίων σε ένα παιδί πρέπει πάνω από όλα να εξασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μια εμπειρία ευχάριστη που τροφοδοτεί τη φαντασία και προκαλεί ένα ουσιαστικό συναίσθημα χαράς.
Ένα απολαυστικό παιδικό βιβλίο για μοναδικές στιγμές ανάγνωσης!
Τα μωρά ανταποκρίνονται στον απαλό ρυθμό που παίρνει η φωνή μας όταν διαβάζουμε φωναχτά ένα βιβλίο, τόσο καλά όσο και σε μια ζεστή αγκαλιά. Αν κάνουμε το διάβασμα βιβλίων μέρος της καθημερινής ρουτίνας του είναι πιθανό ότι μεγαλώνοντας θα το αναζητά.
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση. Δώστε την ευκαιρία να σας βλέπει όταν διαβάζετε. Αν νιώσει τον δικό σας ενθουσιασμό είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει αυτό τον ενθουσιασμό επίσης.
Το μέρος για διάβασμα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο ή να έχει πολλά βιβλία. Μπορεί να είναι μια γωνιά στον καναπέ ή μια καρέκλα στο παιδικό δωμάτιο. Διαλέξτε ένα άνετο σημείο που έχει καλό φωτισμό και χώρο για ένα-δυο βιβλία. Αυτό βοηθά το παιδί να έρθει σε επαφή με τη ζεστασιά που προσφέρει το διάβασμα.
Η βιβλιοθήκη είναι ένα το κατάλληλο μέρος για να εξερευνήσεις νέα βιβλία και να ανακαλύψεις καινούργιους συγγραφείς. Πολλές βιβλιοθήκες έχουν ξεχωριστό μέρος για παιδικά βιβλία καθώς και προγράμματα ανάγνωσης βιβλίων. Αυτό δίνει την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει καλές αναγνωστικές συνήθειες και να δει και άλλα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
Δώστε το χρόνο στο παιδί να ψάξει και να δει τι είναι αυτό που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Είναι πολύ πιο πιθανό να θέλει να διαβάσει αυτό που διάλεξε από μόνο του. Δώστε του ένα τομέα από τον οποίο μπορεί να διαλέξει ώστε να εξασφαλίσετε ότι το βιβλίο που θα επιλέξει θα ανταποκρίνεται στο αναγνωστικό του επίπεδο.
Διάβασμα δεν είναι μόνο η ώρα που αφιερώνουμε όταν διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο. Είναι μέρος της καθημερινότητας επίσης. Κατά τη διάρκεια της μέρας βοηθήστε το παιδί σας να έχει τέτοιου είδους «στιγμές» είτε αυτό σημαίνει να διαβάσει τη λίστα με τα ψώνια είτε μια συνταγή.
Μπορεί να έχετε κουραστεί να διαβάζετε την ίδια ιστορία συνεχώς αλλά αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει ένας καλός αναγνώστης. Στα παιδιά αρέσει να εντοπίζουν λεπτομέρειες ή εικόνες που δεν είχαν προσέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή στην αγαπημένη τους ιστορία. Επίσης με αυτό τον τρόπο αντιστοιχούν τις λέξεις που βλέπουν με τις λέξεις που ακούν. Στο τέλος μπορεί καταλήξει να διαβάζει το βιβλίο σε εσάς!
Είστε ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού σας. Το να μάθετε λίγα πράγματα σχετικά με τις δυνατότητες ανάγνωσης σε κάθε ηλικία μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό. Θα μπορείτε να ενισχύσετε το διάβασμα του παιδιού σας με τα κατάλληλα βιβλία. Επίσης αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίστε νωρίς τυχόν δυσκολίες και να μιλήσετε στον παιδίατρο σας για αυτό.
Είμαι η Άσπα Μητρακάκη. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και ειδικεύτηκα στην εκπαίδευση παιδιών που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχω πραγματοποιήσει πολλές μετεκπαιδεύσεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σαν Ειδική Θεραπεύτρια ως μέλος ομάδας ειδικών σε θεραπευτικά πλαίσια αλλά και ατομικά με κατ’ οίκον εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης σε παιδιά με δυσλεξία.
Μπορείτε να με βρείτε στο blog μου www.dyslexiaathome.blogspot.gr που συνδυάζει την αγάπη μου για τη διδασκαλία, τη συγγραφή και τη φωτογραφία! Μέσα από πλήθος ασκήσεων και ελεύθερο εκτυπώσιμο υλικό αναλύονται όλοι οι τρόποι που μπορούν γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές να ενισχύσουν παιδιά με δυσλεξία και με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο