Είναι φορές που ο μεγάλος φόρτος εργασίας αποτελεί εμπόδιο για μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη, είναι και κάποιες φορές που η “πολλή δουλειά” χρησιμοποιείται ως δικαιολογία στις διατροφικές ατασθαλίες μας. Κι όμως! Ισορροπημένη διατροφή και σκληρή εργασία στο γραφείο πηγαίνουν μαζί.
Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου δίνει τα δικά του tips για τα γεύματα που καταναλώνουμε εν ώρα εργασίας.
Η σύγχρονη καθημερινότητα απαιτεί πολλά από εμάς και κυρίως ενέργεια, πνευματική διαύγεια, αμεσότητα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε, πρέπει να καταναλώνουμε ισορροπημένα γεύματα.
Η έλλειψη σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου, φολικού οξέος, καθώς και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα να περιορίζεται η απόδοση στην εργασία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης. Οπότε φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά εν ώρα εργασίας.
Σε συνδυασμό με τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία καλό θα ήταν να έχουμε προπαρασκευάσει από την προηγούμενη ημέρα, να πίνουμε αρκετό νερό. Ιδανικά μισή ώρα πριν το κυρίως γεύμα για το αίσθημα του κορεσμού, που θα βοηθήσει στην ορθή κατανάλωση του φαγητού χωρίς υπερβολές και συνολικά στις ώρες γραφείου 1,5 λίτρο νερό. Τα προγραμματισμένα γεύματα και το σπιτικό φαγητό κάνουν οικονομία στα κιλά, αφού γνωρίζουμε τι και πως το έχουμε μαγειρέψει, στην τσέπη μας γιατί δε χρειάζεται να παραγγείλουμε κάτι από έξω και στην ενέργειά μας. Η ποιοτική διατροφή, τα μικρά και συχνά γεύματα συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού, προσφέροντας ευεξία, ευφορία κι ενέργεια.
Καταναλώνετε σπιτικό φαγητό, που γνωρίζετε πως το έχετε μαγειρέψει.
Προπαρασκευάζετε τα γεύματά σας από την προηγούμενη ημέρα ή ανά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Απολαμβάνετε το φαγητό σας με σαλάτα, αποφεύγοντας τα dressing πολλών θερμίδων. Προτιμήστε το παρθένο ελαιόλαδο.
Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό, ώστε να διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης.
Μασάτε καλά, δηλαδή αργά.
Φροντίζετε να εφαρμόζετε τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες.
Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα του δεκατιανού και απογευματινού. Αυτά τα γεύματα μάς ισορροπούν τη γλυκόζη στο αίμα και μας βοηθούν να μην πεινάμε συχνά. Προτιμήστε 2- 3 αποξηραμένα φρούτα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), 10- 12 αμύγδαλα, 1- 2 φρέσκα φρούτα.
Μπείτε στη λογική του mindful eating και μην «πέφτετε» με ορμή στο φαγητό. Λένε πως τα χέρια μας είναι η προέκταση του εγκεφάλου μας, επομένως ο τρόπος που θα χειριστούμε το «μαχαιροπήρουνο» εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο σκέψης μας.
Αποφύγετε το αφρόγαλα και τη ζάχαρη στον καφέ σας.
Μην κάνετε skip στο πρωινό. Αντιθέτως απολαύστε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα με δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, πίτουρο βρώμης, λιναρόσπορο. Εναλλακτικά επιλέξτε ένα καθαρά πρωτεϊνικό πρωινό με αβγά και βραστή γαλοπούλα.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο