Φτιάξτε αυτό το πανεύκολο μεζεδάκι και «ρίξτε» το δίπλα σ’ ένα υψηλόβαθμο ποτό, όπως το ούζο και το τσίπουρο. Αν το κόψετε κομματάκια, προσθέσετε ελαιόλαδο μαζί με τη σαλτσούλα του και το κλείσετε σ’ ένα βάζο θα έχετε για ένα μήνα περίπου ένα έτοιμο συνοδευτικό στο ψυγείο σας
1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο σκόρδο ακαθάριστο
2 κουτ. σουπ. μέλι
6 κουτ. σουπ. ξύδι μπαλσάμικο
4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνη
1 κουτ.γλυκ. πιπέρι σε κόκκους
4 κόκκους μπαχάρι
3 λαδόκολες χοντρές
Τοποθετείτε το χταπόδι, αφού πρώτα το έχετε πλύνει και καθαρίσει*, σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με ένα φύλλο δάφνης και 2-3 κόκκους πιπέρι, χωρίς καθόλου νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το χταπόδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 20΄ έτσι ώστε να βγάλει τα δικά του υγρά.
Ετοιμάζετε 3 μεγάλα κομμάτια λαδόκολας, διπλωμένα στα 3. Μοιράζετε σε κάθε κομμάτι λαδόκολας το χταπόδι, σκορπάτε τις σκελίδες ακαθάριστο σκόρδο, το μέλι, το μπαλσάμικο, και λίγο από τον ζωμό που έβγαλε το χταπόδι στο τηγάνι, τη δάφνη, μερικούς κόκκους πιπέρι και μπαχάρι και λίγο ελαιόλαδο.
Κλείνετε τις λαδόκολλες σχηματίζοντας 3 μικρούς φακέλους. Τα δένετε με ένα σπάγκο κουζίνας καλά και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στον φούρνο στους 180° C για 1 ώρα και 30΄. Σερβίρετε ζεστό.
Βράζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό για 1 ώρα και 10΄. Το αποθηκεύετε μαζί με το ζουμί του σε ένα μεγάλο βάζο στο ψυγείο, αφού προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Όταν θελήσετε να φτιάξετε τη συνταγή σας το τραβάτε από το βάζο, το στραγγίζετε και το ακουμπάτε στην λαδόκολλα με τα υπόλοιπα υλικά.
*Για να καθαρίσετε ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να σκίσετε τη σακούλα και αφαιρέσετε το μελάνι και τα εντόσθια. Τραβάτε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρείτε τα μάτια. Πλένετε καλά το χταπόδι για να φύγει τελείως η άμμος από τη σακούλα και τα πλοκάμια. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χταπόδι σας, αλλά και το πως θα το μαγειρέψετε, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια ή να το αφήσετε ολόκληρο. Στο χταπόδι δεν προσθέτετε ποτέ αλάτι, εκτός αν το μαγειρέψετε με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο