Η επιστροφή στη δουλειά μετά από ένα διάλειμμα, μικρό ή μεγάλο, αρκετές φορές συνοδεύεται από συναισθηματική φόρτιση και αρνητικές σκέψεις, τύπου «θα τα καταφέρω;» «μήπως με έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις;», «πως θα ξαναμπώ στη ρουτίνα;». Πολύ περισσότερο δε, όταν επιστρέφουμε στη δουλειά μετά από την απόκτηση παιδιών, όπου υπάρχουν επιπρόσθετες αγωνίες όπως: «πώς θα καταφέρω να περνώ χρόνο μαζί τους;», «θα είμαι εκεί όταν με χρειαστούν;», «μήπως με ξεχάσουν;».
Η συγκεκριμένη μετάβαση, από την οικογενειακή ζωή στην εργασιακή, δεν είναι εύκολη. Όταν έρχεται η ώρα της επιστροφής συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα από αυτά που είχαμε όταν σταματήσαμε. Τώρα πια υπάρχουν στη ζωή μας-εκτός από 1-2 ή παραπάνω πλασματάκια- η έλλειψη ύπνου, ο περιορισμένος προσωπικός χρόνος, οι διαφορετικές οικογενειακές προτεραιότητες, οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες, η ανησυχία ότι θα χάσουμε σημαντικές στιγμές με τα παιδιά μας κ.α. Παράλληλα, συνεχίζει να υπάρχει μέσα μας ο παλιός, καλός εργασιακός εαυτός μας που επιθυμεί να εργάζεται, να δημιουργεί, να προοδεύει.
Πως μπορούμε να ξαναμπούμε στην αγορά εργασίας και να κερδίσουμε όσα αξίζουμε, χωρίς να αφήσουμε χώρο στις ενοχές και στους περιορισμούς;
Ξεκινάμε με μία αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης και του στόχου μας: Είναι σημαντικό να έχουμε κατασταλάξει μέσα μας για ποιο λόγο επιστρέφουμε στη δουλειά και ποιο είναι το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε. Είτε λείπουμε για 17 εβδομάδες είτε για 5 χρόνια, χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς και να έχουμε τις απαντήσεις μας. Επιστρέφουμε γιατί έτσι πρέπει, για τα χρήματα, για να ξεφύγουμε, γιατί το έχουμε μέσα μας; Κυνηγάμε μία part – time εργασία, μία με λιγότερα καθήκοντα, μία καλύτερη θέση, μία όποια θέση;
Καταστρώνουμε το σχέδιο δράσης μας: Μπορεί να ξέρουμε τι θα θέλουμε, ξέρουμε όμως πως μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Βήμα-βήμα ξεκινάμε να καταγράφουμε ποιες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε άμεσα και για ποιες χρειαζόμαστε προετοιμασία. Βάζουμε χρονοδιαγράμματα, ενδιάμεσους στόχους και αξιολογούμε την ετοιμότητά μας.
Επικαιροποιούμε τα πάντα: Βιογραφικό, Linkedin προφίλ, πορτφόλιο, γενικώς οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιούμε για να βρούμε δουλειά.
Προετοιμαζόμαστε για τις κλασσικές ερωτήσεις: «Πως και αποφάσισες να επιστρέψεις;» , «Τι είναι αυτό που ψάχνεις;» , «Πως παρακολουθούσες τις εξελίξεις;» κ.α. Είτε γίνονται σε επίπεδο συνέντευξης είτε σε επίπεδο συζήτησης με πρώην ή πιθανούς συναδέλφους, είτε οπουδήποτε αλλού, οι απαντήσεις και τα θέλω μας θα πρέπει να λέγονται με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο/ενοχές/τύψεις .
Αξιολογούμε τις νέες γνώσεις μας: Μπορεί κατά τη διάρκεια της απουσίας μας να εξελίχθηκαν οι γνώσεις μας πάνω σε κάποιο αντικείμενο σχετικό με αυτό που μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε, μπορεί να προσφέραμε εθελοντική εργασία, μπορεί να πήραμε κάποια πιστοποίηση. Δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ο άλλος θα καταλάβει τι έχουμε καταφέρει αν δεν το εντοπίσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι!
Ενεργοποιούμε το δίκτυό μας: Ενημερώνουμε ότι επιστρέφουμε δυναμικά και αν δεν το είχαμε κάνει, φροντίζουμε να μάθουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου που μας ενδιαφέρει με πληροφορίες εκ των έσω.
Προγραμματίζουμε τα πάντα: Ποιος θα κρατάει το παιδί, ποιος θα το πηγαίνει και θα το φέρνει, ποιος θα βοηθάει στα έκτακτα περιστατικά. Ο ορθός προγραμματισμός, η συνεννόηση, η βοήθεια που θα λάβουμε, οι αλλαγές που θα κάνουμε, θα μας βοηθήσουν να έχουμε περισσότερο χρόνο και πιο ξεκάθαρο μυαλό για να πετύχουμε τους εργασιακούς μας στόχους.
Οπλιζόμαστε με υπομονή και επιμονή: Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί όλα τα νέα συναισθήματα, σκέψεις και καταστάσεις που θα προκύψουν. Μπορεί να μην είναι όλα τέλεια ή μπορεί να μη γίνουν όλα απευθείας όπως τα είχαμε φανταστεί, μπορεί να νιώσουμε όπως δεν πιστεύαμε ότι γίνεται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απογοητευτούμε. Όλα είναι κομμάτι της διαδικασίας!
Αν όλα αυτά μας φαίνονται βουνό: Μπορούμε να πάρουμε το χρόνο μας και να οργανώσουμε την επιστροφή μας σταδιακά. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από άτομα που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουν το επαγγελματικό χώρο που επιθυμούμε να κινηθούμε. Μπορούμε να ζητήσουμε υποστήριξη από κάποιον εξειδικευμένο Σύμβουλο.
Η επιστροφή στη δουλειά είναι μία πρόκληση, μία ευκαιρία προς κάτι καλύτερο και όχι ένα κενό στο βιογραφικό και στην εργασιακή πορεία μας που πρέπει να καλύψουμε. Μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας να κερδίζει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, αρκεί να το αναγνωρίσουμε και να το διεκδικήσουμε!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο