Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε επιπολασμό παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο. Στόχος της θεραπείας δεν είναι η τήρηση ενός διαιτολογίου, αλλά η αλλαγή των συνηθειών γύρω από το φαγητό, τόσο του παιδιού, όσο και των γονέων. Η ακολούθηση ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου αποφεύγεται μέχρι το τέλος της εφηβείας, λόγω αυξημένων αναγκών για την ανάπτυξη του παιδιού. Η μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος που αξιολογεί αν το παιδί μας είναι παχύσαρκο-υπέρβαρο-φυσιολογικού βάρους, θέλουμε να επέρθει κυρίως μέσω της αύξησης του ύψους, δηλαδή της ανάπτυξης. Με παράλληλη, βέβαια, βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού.
Στόχος και φορέας της θεραπείας για παχύσαρκα παιδιά κάτω των οκτώ ετών είναι αποκλειστικά οι γονείς. Μέχρι τα 12 έτη η θεραπεία απευθύνεται σε παιδιά και γονείς, ενώ μετά την ηλικία αυτή το παιδί μπορεί να εκπαιδευτεί μόνο του.
1. να μάθει το παιδί να αυτορυθμίζει τη συμπεριφορά του γύρω από το φαγητό και να αντιστέκεται στον πειρασμό.
2. να εγκαταστήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ας δούμε με ποιούς τρόπους μπορούν να επιτευχθούν αυτά. Η θεραπεία καλό είναι να εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα από έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο παράλληλα με την επίβλεψη ψυχολόγου.
Ωστόσο, κάποια σημεία των τεχνικών εκπαίδευσης στην υγιεινή διατροφή και ζωή μπορούν να ακολουθηθούν και από τους γονείς.
Αυτοπαρακολούθηση. Βάλτε το παιδάκι σας να καταγράφει ημερολόγιο τροφίμων. Ένα δικό του τετράδιο, στο οποίο μπορεί να ζωγραφίζει ή να γράφει με πολύχρωμα στυλό τι έχει καταναλώσει μέσα στη μέρα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά ο αυτοέλεγχος του παιδιού πάνω στη συμπεριφορά του γύρω από το φαγητό. Το ημερολόγιο θα καθοδηγήσει επίσης τη ρύθμιση των στόχων σε όλο το πρόγραμμα θεραπείας.
Μικροί, εφικτοί και μετρήσιμοι εβδομαδιαίοι στόχοι. Για παράδειγμα ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να είναι να καταναλώσει το παιδί σας μόνο δύο κρουασάν από το κυλικείο του σχολείου μέχρι την Παρασκευή (όχι καθόλου, αυτό δεν είναι εφικτό άμα το παιδί σας έχει συνηθίσει να αγοράζει κρουασάν καθημερινά). Μέσω του ημερολογίου καταγραφής που θα κρατάει, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί στο τέλος της εβδομάδας. Την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να προστεθεί ένας άλλος στόχος παράλληλα με αυτόν. Και στη συνέχεια μπορούν αναπροσαρμοστούν οι υπάρχοντες στόχοι που έχουν επιτευχθεί βάζοντας για παράδειγμα την αντικατάσταση των 2 κρουασάν/ εβδομάδα με μπανάνα. Το παιδί σας βλέποντας ότι τα καταφέρνει, θα αυξήσει την αυτοαποτελεσματικότητά του, θα νιώσει πιο ικανό και θα αντλεί χαρά μέσα από αυτές τις αλλαγές, κάτι που θα εξασφαλίσει και την επιτυχία στο πρόγραμμα.
Παροχή σωστών πληροφοριών. Οι ορθές συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο διαροφής και άσκησης βασίζονται στις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες που ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια. Τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να λάβουν εκπαίδευση για τις ομάδες τροφίμων, τα θρεπτικά συστατικά που αντλούν από αυτές, τη σημασία του πρωινού γεύματος ή της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, την αρνητική επίδραση που έχουν τα κακά λιπαρά (τυποποιημένα τρόφιμα-γλυκά-junk food) στο σώμα μας, κ.α. Επίσης θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε τεχνικές αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.
Μερικές από αυτές που μπορούν να εφαρμόσουν και οι γονείς είναι τα παιδάκια τους να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού ή να ξεκινήσουν κάποιο ομαδικό άθλημα, αντί να κάθονται αποσβολωμένα μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή. Οι τεχνικές αύξησης της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να ενταχθούν και στο πλαίσιο των στόχων που αναφέραμε πριν. Για παράδειγμα, ένα εφικτός-μικρός-μετρήσιμος στόχος θα μπορούσε να είναι το παιδί σας να αφιερώσει 30 λεπτά ημερησίως μπροστά στην οθόνη υπολογιστή-τηλεόρασης-κινητού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε να έχει διαθέσιμο χρόνο να παίξει ή να ασκηθεί.
Εν κατακλείδι, θυμηθείτε ότι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες εσάς-των γονιών! Αποτελέστε σωστό πρότυπο για το παιδί σας σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμα και στο φαγητό. Βάλτε την άσκηση στο δικό σας πρόγραμμα και θα δείτε ότι θα την αγαπήσει και το παιδί σας. Καλή προσπάθεια!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο