Είχα στο παρελθόν την ευκαιρία να μιλήσω σε αρκετά συνεδρία ψυχολογίας και παιδαγωγικής και ένα από τα θέματα που είχα επιλέξει αφορούσε την σημασία που έχει στην ζωή του παιδιού και του αυριανού ενήλικα, αυτό που λέμε παιδικό παιχνίδι!
Και όταν διαπραγματεύεσαι ένα τέτοιο θέμα,δεν μπορείς να αφήνεις την σημαντική παράμετρο της σύγχρονης ζωής και της ενεστωτικής πραγματικότητας και με ποιον τρόπο αυτή επηρεάζει το θέμα που έχεις επιλέξει να αναδείξεις.
Έτσι ήταν αδύνατο και θα ήταν και άτοπο και ασυνεπές από μέρους μου, να αναφερθώ μόνο στα παιχνίδια που εγώ γνώρισα, δίχως να κάνω μια μικρή έρευνα για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία τα παιδιά σήμερα παίζουν, διασκεδάζουν η και ψυχαγωγούνται.
Με λύπη διαπίστωσα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών μας φίλων έχει επιλέξει (η έχουν επιλέξει άλλοι για λογαριασμό τους) τα βιντεοπαιχνίδια και τις κονσόλες και γενικότερα τα παιχνίδια μεσώ του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον καίριο, ουσιαστικό και σημαντικό ρολό του παιδικού παιχνιδιού στην ψυχοσύνθεση, στην συναισθηματική ευρωστία και στην ομαλή ανάπτυξη και προετοιμασία του παιδιού στα χρόνια που θα ακολουθήσουν και θα καθορίσουν την εξέλιξη του,ομολογώ ότι δεν ενθουσιάστηκα με αυτό που διαπίστωσα.
Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι αφοριστικός και εξ ολοκλήρου αρνητικός και αντίθετος με την χρήση των βιντεοπαιχνιδιών (videogames) γιατί ούτως η άλλως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι αυτών των παιχνιδιών και εν πάσει περιπτώσει αποτελούν μια πραγματικότητα για τα σημερινά παιδιά ,την οποία ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε και να την αρνηθούμε.
Έξαλλου η χρήση τέτοιων παιχνιδιών με μέτρο και φυσικά ανάλογα με την δομή τους και τα χαρακτηριστικά τους άλλα και την διαδικασία στην οποία βάζουν τα παιδιά όταν με αυτά, μπορούν και να διεγείρουν κατά περίπτωση την φαντασία τους, να βελτιώσουν και να αναπτύξουν κάποιες από τις γνωστικές τους δεξιότητες.
Η συγκέντρωση της προσοχής μαζί με την παρατηρητικότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν παίζοντας τα, συμβάλουν άμεσα στον οπτικοακουστικό τους συντονισμό. Επίσης ανάλογα το περιεχόμενο κάποιων τέτοιων παιχνιδιών, τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων, εκτίθενται σε νέες γνώσεις αλλά και έρχονται σε άμεση επαφή και εξοικείωση με την τεχνολογία που σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμη στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο