Ο τρόπος που μεγαλώνει το μωρό σας δε χαρακτηρίζεται ούτε από κανονικότητα ούτε από σταθερότητα. Μεταξύ της σύλληψης και της γέννησης, ένα μωρό φτάνει σε ύψος τα 50 -52 cm. Μετά τη γέννηση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και συνεχίζει να επιβραδύνεται σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το μωρό σας θα πάρει 25-30 cm Τον πρώτο χρόνο και 12-15 cm το δεύτερο χρόνο, στο τέλος του οποίου θα έχει περίπου το μισό ύψος που θα έχει ως ενήλικας. Στα δεύτερα γενέθλια του, ένα κοριτσάκι έχει ύψος λίγο μεγαλύτερο από το μισό του ύψους που θα έχει ως ενήλικη.
Το βάρος ακολουθεί ένα παρόμοιο πρότυπο. Το μέσο βρέφος διπλασιάζει το βάρος που έχει κατά τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 4 έως 5 μηνών και το τριπλασιάζει μέχρι την ηλικία των 12 έως 14 μηνών. Μετά από το σημείο αυτό, αυξάνεται περίπου κατά 3 kg το χρόνο. Μερικά παιδιά μεγαλώνουν γρηγορότερα, ενώ αλλά πιο αργά. Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει εμφανώς την ανάπτυξη, αλλά γενετικοί παράγοντες, η φυλή, η αγάπη και η διέγερση παίζουν επίσης κάποιο ρόλο.
Το σώμα ενός μωρού δεν αναπτύσσεται με ρυθμό ομοιόμορφο. Το κεφάλι, καταρχήν, μεγαλώνει γρήγορα και το υπόλοιπο σώμα πρέπει να το προφτάσει. Το Κεφαλληνός νηπίου είναι περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού του ύψους, ενώ σε έναν ενήλικο είναι περίπου το ένα Όθο Το σώμα ενός μωρού δεν αναπτύσσεται με ρυθμό ομοιόμορφο. Το κεφάλι, καταρχήν, μεγαλώνει γρήγορα και το υπόλοιπο σώμα πρέπει να το προφτάσει. Το Κεφάλι ενός νηπίου είναι περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού του ύψους, ενώ σε έναν ενήλικα είναι περίπου το ένα όγδοο. Το κεφάλι μεγαλώνει γρήγορα επειδή πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει τον εγκέφαλο. Κατά τη γέννηση, ο εγκέφαλος είναι αναπτυγμένος μόλις κατά το ένα τρίτο, αλλά αναπτύσσεται ραγδαία κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής και στην ηλικία των δύο ετών δεν είναι πολύ μικρότερος από τον εγκέφαλο ενός ενήλικου. ( Μπορείτε να ελέγξετε αυτή την ραγδαία ανάπτυξη συγκρίνοντας σε μέγεθος το σκουφάκι ενός μωρού με το καπέλο ενός παιδιού δύο ετών).
Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το παιδί διαθέτει πια όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα που χρειάζεται για να ελέγχει την αναπνοή, τον ύπνο, την πέψη, την όραση, την ακοή, γεύση, την αφή, το βάδισμα και την ισορροπία, καθώς επίσης και την βασική ικανότητα για την ομιλία, την μνήμη, την σκέψη και τις επιδέξιες κινήσεις. Οι ικανότητες και ο εγκέφαλος εξακολουθούν να αναπτύσσονται κατά τα επόμενα 14 χρόνια, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για τις τελευταίες «πινελιές» μάλλον παρά για βασικές ικανότητες. Στην ηλικία των δύο ετών το σώμα έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει.
Απόσπασμα βιβλίου Ντόροθυ Αϊνον – Η μάθηση από τα πρώτα βήματα. – εκδ. Πατάκη
Είμαι η Νεκταρία Γεροβασιλείου και είμαι νηπιαγωγός. Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη και σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Έχω κάνει διάφορες δουλειές, όμως η δουλειά της παιδαγωγού είναι η μεγάλη μου αγάπη... Για 7 χρόνια ήμουν εκπαιδευτικός σε ένα υπέροχο σχολείο, στον ιδιωτικό τομέα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο σπίτι μου... το 98% των γνώσεών μου πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης (και όχι μόνο) το έμαθα μέσα εκεί και είμαι ευγνώμων. Μαζί θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις σχετικά με την εκπαίδευση και όχι μόνο.. όσο μπορώ, βάσει της εμπειρίας μου, θα σας δίνω τα φώτα μου. Και μην ξεχνάτε ότι τα λάθη, οι αμφισβητήσεις και οι διαφωνίες έχουν εξελίξει τον άνθρωπο, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο διαφορετικό. Καλό μας ταξίδι!
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο