Ας πούμε ότι η σχέσεις μου με τη νοικοκυροσύνη δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Θέλεις να βγεις Παρασκευή βράδυ και να βάλεις το λευκό μπλουζάκι που σου πάει με το κόκκινο παντελόνι. Είναι και τα δύο στα άπλυτα και δεν προλαβαίνεις να προγραμματίσεις δύο πλυντήρια. Έτσι καταλήγεις να τα βάλεις μαζί για πλύσιμο και να κάνεις το Σταυρό σου. Και φυσικά το κόκκινο ξεβάφει στο λευκό και νιώθεις ότι έχει έρθει η καταστροφή. Τι κάνω όταν ξεβάφουν τα ρούχα;
Μία καλή αρχή για να βρεις λύση στο πρόβλημα είναι να μην καλέσεις τη μητέρα σου. Έφτασες τα είκοσι, τριάντα, σαράντα, πενήντα και ακόμα δεν έμαθες να βάζεις σωστά ένα πλυντήριο; Δεν σκέφτηκες ούτε τη χρωμoπαγίδα; Η απάντηση είναι όχι, δεν τη σκέφτηκα και καταλήγεις να εκνευρίζεσαι ακόμα περισσότερο από πριν. Σε όλους έχει συμβεί να ξεβάψουν τα ρούχα στο πλυντήριο. Πολλές φορές μάλιστα δεν είναι και δικό σου λάθος. Μην πανικοβάλλεσαι. Για όλα υπάρχει λύση!
Όσο γρήγορα πρέπει να αντιμετωπίζεις τα λεκιασμένα ρούχα, τόσο άμεσα πρέπει να δράσεις και όταν βλέπεις ότι τα ρούχα σου έχουν ξεβάψει στο πλυντήριο. Μόλις αντιληφθείς, λοιπόν, ότι το χρωματιστό ρούχο έχει ξεβάψει στο λευκό θα πρέπει να τα χωρίσεις, για να μην μεγαλώσει και άλλο το κακό. Σε καμία περίπτωση μην περιμένεις να στεγνώσουν, αν θέλεις να σώσεις την κατάσταση. Τι κάνω όταν ξεβάφουν τα ρούχα;
Ενώ είναι ακόμα βρεγμένα βάλε τα κατευθείαν πίσω στο πλυντήριο. Επίλεξε ένα πρόγραμμα χαμηλότερης θερμοκρασίας και πρόσθεσε μαζί με το απορρυπαντικό λίγη μαγειρική σόδα. Γιατί ως γνωστόν δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να επιδιορθώσει η μαγειρική σόδα.
Αν αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σου συμβαίνει, είναι λογικό να έχεις προμηθευτεί ήδη λευκαντικό ρούχων. Προσοχή, όμως. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο αν το ξεβαμμένο ρούχο σου ήταν ολόλευκο. Αν το ρούχο έχει στάμπες και σχέδια, το λευκαντικό πιθανότατα θα τις καταστρέψει. Προς αποφυγή ατυχημάτων έλεγξε ότι το λευκαντικό που θα χρησιμοποιήσεις έχει ως βάση το οξυγόνο και δεν περιέχει χλωρίνη.
Γέμισε μία λεκάνη με κρύο νερό και ρίξε μέσα 1 καπάκι από το λευκαντικό ρούχων. Φόρεσε γάντια για να το διαλύσεις μέσα στο νερό και στη συνέχεια τοποθέτησε μέσα το ρούχο σου. Άφησε το να μουλιάσει για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε το ρούχο. Εφόσον χρειάζεται επανάλαβε την ίδια διαδικασία.
Υπάρχει περίπτωση να είσαι τόσο άτυχος/-η και να μην έχεις ούτε λευκαντικό ούτε μαγειρική σόδα στο Σπίτι σου. Και πάλι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσεις το ρούχο να στεγνώσει, οπότε θα πρέπει να προσπαθήσεις με ό,τι έχεις διαθέσιμο.
Αν έχεις λευκό ξύδι τότε πρόσθεσε ¼ της κούπας μαζί με το απορρυπαντικό. Αν δεν έχεις θα πρέπει να βάλεις το ξεβαμμένο ρούχο να πλυθεί ξανά. Πρόσθεσε στον κάδο του πλυντηρίου μία χρωμοπαγίδα. Ακόμα και αν είναι λίγο αργά, μπορεί να σώσει την κατάσταση!
Τώρα που την έπαθες σίγουρα θα έχεις πάρει ένα μικρό μάθημα για όσα πρέπει να αποφεύγουμε στο πλύσιμο των ρούχων. Επειδή, όμως, αυτά είναι μικρά καθημερινά λάθη που όλοι μας έχουμε κληθεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Μάθε τι πρέπει να κάνεις, πριν φτάσεις στο βήμα “Τι κάνω όταν ξεβάφουν τα ρούχα;”.
Λέγεται πάντα ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, είναι να το προλάβεις. Έτσι και πριν το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων θα πρέπει να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες τους για να δεις τις οδηγίες. Υφάσματα με έντονα χρώματα, σκουρόχρωμα παντελόνια και τζιν τείνουν να ξεβάφουν. Για αυτό θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.
Αυτή είναι μία συμβουλή που αποκλείεται να μην την έχεις ακούσει στο παρελθόν. Ένας έξυπνος τρόπος για να μην βρεθείς ποτέ αντιμέτωπος/-η με ξεβαμμένα ρούχα είναι να τα ξεχωρίζεις πριν τα βάλεις για πλύσιμο. Ιδανικά μπορείς να τα φυλάς σε δύο ξεχωριστούς κάδους. Έναν για τα λευκά και έναν για τα πολύχρωμα ή τα μαύρα ρούχα. Έτσι θα έχεις πλήρη εικόνα του πότε θα πρέπει να βάλεις κάθε πλυντήριο, χωρίς να αγχώνεσαι για τυχόν ατυχήματα.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε και τα ρούχα μυρίζουν μούχλα ή ξεβάφουν είναι ότι τα αφήνουμε μέσα στο πλυντήριο ή το καλάθι για ώρες. Είτε γιατί τα ξεχνάμε είτε γιατί βαριόμαστε να τα απλώσουμε εκείνη τη στιγμή, τα ρούχα παραμένουν βρεγμένα, μέχρι να πάρουμε την απόφαση. Αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το χρώμα τους.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο