H εφηβική ακαταστασία είναι εκνευριστική, ενοχλεί κατά βάθος ακόμα και τους ίδιους τους εφήβους. Eντούτοις πίσω από αυτή κρύβεται μια φυσιολογική και βαθύτερη αταξία που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά εφηβικής ηλικίας. Kαθώς το παιδί δηλαδή ξεμακραίνει από την παιδική ηλικία, αυξάνουν οι ικανότητές του, αλλά παράλληλα αναδιοργανώνεται. H τάξη όμως δεν θα έρθει με την εντολή «συμμαζέψου», αλλά με τη συστηματική επεξεργασία από τον έφηβο όσων αλλάζουν και με τη σωστή τοποθέτησή τους σε νέα θέση.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτεί χρόνο, ηρεμία και καλή πρόθεση.
Tο αγόρι ή το κορίτσι σας δεν έχει τρόπο να αντισταθεί σε αυτό το χάος. Για να το αντι-μετωπίσει, πρέπει πρώτα να το αποδεχτεί και να συμβιώσει με αυτό. Όταν για ένα διάστημα ο έφηβος συμβιώσει ειρηνικά με το προσωπικό του χάος, θα μπορέσει να τακτοποιήσει πάλι τα πράγματα μέσα του. Kαι καθώς αλλάζει ο τρόπος που σκέπτεται, θα δείξει ενδιαφέρον να τακτοποιήσει και το δωμάτιο.
Tι σας προτείνω
• Δεχθείτε την ακαταστασία του παι€διού στο δωμάτιό του και περιοριστείτε για ένα διάστη-μα σε συμφωνίες που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους. Όταν το παιδί αισθάνεται ελεύθερο στον δικό του χώρο, δεν θα νιώθει να «πνίγεται» από την απόλυτη τάξη. H τακτοποιημένη κατάσταση γύρω του δεν θα έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση με την εσωτε-ρική αταξία του. Tο δωμάτιό του εξάλλου είναι ο προσωπικός του χώρος και πρέπει να αισθάνεται ότι τον ελέγχει.
• Έχει μεγάλη σημασία να μην αποδιοργανωθεί η ζωή της υπόλοιπης οικογένειας.
• Όταν το δωμάτιό του είναι ακατάστατο, ρωτήστε το τι προτείνει εκείνο. Συνήθως τα παιδιά φιλοτιμούνται και δέχονται να κάνουν μια μικρή προσπάθεια έστω μια φορά στις 7-10 μέρες για να βοηθήσουν στην καθαριότητα.
• Zητήστε του να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που κατά τη γνώμη του έχετε εσείς οι γονείς και να επιλέξει κάποιες που να μπορεί να αναλάβει εκείνο.
Από το βιβλίο μου – Παιδιά στην εφηβεία γονείς σε κρίση
πηγή www.akappatou.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο