Τα παιδιά που γεννιούνται το καλοκαίρι, όσα έχουν πολύ μορφωμένη μαμά και όσα παίζουν πολλά βιντεοπαιχνίδια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο δρα Κρίστοφερ Χάμοντ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 διδύμους με μέση ηλικία 17 ετών, εκ των οποίων το ένα τέταρτο (26%) είχαν μυωπία στην ηλικία των 11 ετών κατά μέσο όρο.
Συσχέτισαν την πιθανότητα μυωπίας με διάφορους δημογραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, συμπεριφορικούς και άλλους. παράγοντες.
Όπως δημοσίευσαν στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», τρεις παράγοντες σχετίζονται ιδιαίτερα με την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά: το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας (αν είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και ιδίως αν έχει μεταπτυχιακές σπουδές), οι ώρες που το παιδί περνάει μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και αν έχει γεννηθεί το καλοκαίρι.
Το υψηλό οικογενειακό εισόδημα και ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού, επίσης, αυξάνουν την πιθανότητα μυωπίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Από την άλλη, παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία των γονιών για υπογονιμότητα, έχουν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο μυωπίας, για λόγους που δεν είναι σαφείς.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, μετά και τη νέα μελέτη, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει να θεωρούνται ότι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μυωπία από ό,τι οι γενετικοί. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά οδηγεί στη λεγόμενη «ψηφιακή μυωπία», ενώ η καθιστική ζωή, η μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η κακή διατροφή ευνοούν επίσης την εκδήλωση μυωπίας.
Στη μυωπία το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά το φως λόγω ενός διαθλαστικού σφάλματος του φακού, με συνέπεια να βλέπει κανείς θολά τα μακρινά αντικείμενα. Το σφάλμα διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή επέμβαση με λέιζερ. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μυωπία και το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 4,8 δισεκατομμύρια μυωπικοί έναντι σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων το 2010.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ( το άρθρο το διαβάσαμε στο onmed.gr)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο