Σε μια συγκινητική τελετή, συνοδευόμενη από το γέλιο και το παιχνίδι των παιδιών, εγκαινιάστηκε επίσημα χθες το πρόγραμμα «Διά-δρασις», μια δράση που σκοπό έχει την ενίσχυση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για παιδιά πρόσφυγες που ζουν στη Θεσσαλονίκη.
Στο πρότυπο παιδικό κέντρο στη συμβολή των οδών Ι. Πρασακάκη 6Α και Κουφουκλή 2 οι επικεφαλής για την υλοποίηση του έργου… έλυσαν αντί να κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων, με την projectmanager του «Διά-Δρασις» και στέλεχος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ΑΑΕ/ΟΤΑ, ΠάολαΣερεμέτη να επισημαίνει ότι «επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση για να δείξουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται και όχι για να κόβονται».
Το πρόγραμμα «Διά-Δρασις» πραγματοποιείται από την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΑΕ/ΟΤΑ ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκη για την παραχώρηση των κτιρίων, ενώ στο πρώτο σκέλος η Χ.Α.Ν.Θ. αναλαμβάνει το σχεδιασμό, οργάνωση και την υλοποίηση του πρωινού και απογευματινού κύκλου του προγράμματος «ΔΙΑ –δράσις: Παιδικό Κέντρο Δράσεων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων παιδιών» που έχει στόχο την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων , την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και βασικών μαθηματικών γνώσεων και αισθητικοκινητικής, για παιδιά προσφυγικών οικογενειών 2- 4 ετών στο πλαίσιο ενός δίγλωσσου προγράμματος μαθησιακής διαδικασίας.
Στον απογευματινό κύκλο λειτουργίας, από τις 16.00 έως τις 20.30 υλοποιείται πρόγραμμα με κύκλους διαπολιτισμικών δράσεων και εργαστήριων για παιδιά 2- 6 ετών σε ομάδες μεικτές από παιδιά τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού .
Το δεύτερο σκέλος της δράσης πραγματοποιείται με ευθύνη του SolidarityNow στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην Οδό Εθνικής Αμύνης και απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών. Η ενισχυτική διδασκαλία των μεγαλύτερων προσφυγόπουλων υποστηρίζεται από το SolidarityNow και περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή δυο δασκάλων, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, κατά τις απογευματινές ώρες (από τις 15:30 έως και τις 19:00).
O αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Χατζηβρέττας μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων επισήμανε πως «κάποτε υπήρξαμε πρόσφυγες και έχουμε ηθική υποχρέωση να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους».
Η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων Σοφία Ασλανίδου, αφού τόνισε ότι το κέντρο «Διά-Δρασις» είναι ένα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υπερπήδησης πολλών δυσκολιών, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό που το συγκεκριμένο κέντρο θα φιλοξενήσει ελληνάκια και προσφυγάκια».
Η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ΑΑΕ/ΟΤΑΓιούληΡανέλλα τόνισε ότι «δώσαμε μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε εδώ σήμερα και για να εγκαινιάσουμε έναν τέτοιο χώρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες τέτοιες δράσεις. Η πόλη αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση, το προσφυγικό. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων μαζί με τα δικά μας παιδιά».
Ο Ιωάννης Βουχάρας εκ μέρους του Δ.Σ. της ΧΑΝΘσημείωσε ότι « η ΧΑΝΘ, η οποία έδωσε το παρόν από την έναρξη του προσφυγικού ενεργοποιώντας τους εθελοντές της και αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της στην προσχολική εκπαίδευση, οργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδικού Κέντρου «ΔΙΑ-δρασις» με την υποστήριξη επιστημονικής ομάδας. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ευχήθηκε αυτό να είναι η αρχή και σύντομα να δούμε και άλλα διαπολιτισμικά κέντρα στην πόλη μας, συνεχίζοντας την παράδοση της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμμάτων προσφύγων της ΧΑΝΘΙωάννης Μπουχάρας σημείωσε ότι «για να πετύχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα έπρεπε να βοηθήσουν πολλοί», ενώ ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές.
Τέλος, η περιφερειακή διευθύντρια Βόρειας Ελλάδας του SolidarityNow η Ιωάννα Φουρκιώτου, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ευχαρίστησε την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΑΕ/ΟΤΑ, «που απογείωσε το πρόγραμμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
πηγή www.thessnews.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο