Λένε πως μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Αυτην την φωτογραφία “διέγραψε” το facebook λογοκρίνοντας την.
Η 7χρονη Αμάλ την οποία απαθανάτισε με το φακό του ο Tyler Hicks είναι πραγματική. Έχει σάρκα και οστά και ας είναι αποστεωμένη. Αυτή είναι η ωμή, στυγνή πραγματικότητα χωρίς photoshop και φίλτρα. Μια ακόμη πραγματικότητα στο θέαμα της οποία αποστρέφουμε το βλέμμα.
Η Υεμένη έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τον Οκτώβριο του 2018 56.οοο άνθρωποι σκοτώθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται. Έχει βαφτεί με αίμα. Οι New York Times δημοσίευσαν ένα εκτενές αφιέρωμα. Εικόνες παιδιών που υποσιτίζονται αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτήν που το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θέλησε να αποσιωπήσει “κατεβάζοντας” αναρτήσεις με την συγκεκριμένη φωτογραφία. Τη φωτογραφία της 7χρονης Αμάλ.
Πολλοί άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν πως διαγράφηκε η δημοσίευση τους και πως έλαβαν μήνυμα από το facebook για απρεπές περιεχόμενο.
Μετά από λαϊκη κατακραυγή ήρθε η αναδίπλωση: «Όπως εξηγούν οι κανόνες μας, δεν επιτρέπουμε γυμνές εικόνες παιδιών στο Facebook, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια εικόνα παγκόσμιας σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος σε μια ηλεκτρονική δήλωση. «Επαναφέρουμε τις δημοσιεύσεις που καταργήσαμε σε αυτή τη βάση», πρόσθεσε μετά τις αντιδράσεις.
Οι συντάκτες των New York Times, εξήγησαν γιατί αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες των παιδιών που αργοπεθαίνουν. «Είναι σκληρές, αλλά είναι επίσης ωμά ειλικρινείς. Αποκαλύπτουν τη φρίκη στην Υεμένη σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην τις δείτε. Αλλά σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είστε εσείς που θα πάρετε την απόφαση αυτή»
O μικρός Σαλίμ στην παραπάνω φωτογραφία νοσηλεύεται εξαιτίας υποσιτισμού. Στο χωριό του δεν υπάρχουν τρόφιμα, καθαρό νερό και υποδομές. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της UNICEF, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, ο Σαλίμ είναι ένα από τα 320.000 παιδιά στην Υεμένη που βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρό υποσιτισμό ενώ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια νέοι άνθρωποι χρειάζονται «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια».
«Οι κακές συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό είναι οι δύο κύριοι παράγοντες στην χώρα που αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Επίσης, οι ελλείψεις καυσίμων καθιστούν δύσκολη την μεταφορά νερού στην Υεμένη, μια χώρα που υποφέρει από λειψυδρία», αναφέρει η έκθεση της UNICEF.
Και κάπου εδώ σταματούν οι αριθμοί, οι στατιστικές, τα ωμά γεγονότα και αναλαμβάνει η τέχνη. Με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου που γίνονται ευχή:
Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα
είναι η ειρήνη…
…Ειρήνη είναι η μυρουδιά του φαγητού το βράδυ,
τότε που το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο δεν είναι φόβος,
τότε που το χτύπημα στην πόρτα σημαίνει φίλος,
και το άνοιγμα του παραθύρου κάθε ώρα σημαίνει ουρανός…
πηγή www.4moms.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο