Η επιλογή ενός αθλήματος για το παιδί εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων. Δείτε ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες επιλογές για κάθε ηλικία, χαρακτήρα και δεξιότητες.
Η σωματική άσκηση από μικρή ηλικία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά και τον χαρακτήρα των παιδιών.
Η έλλειψη άσκησης σε μικρές ηλικίες συνδέεται συχνά με παιδική παχυσαρκία, πίεση και υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Μάλιστα, πέρα από την δημιουργία ισχυρών οστών και δυνατών μυών, η άσκηση βοηθά τα παιδιά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους αλλά και στην κοινωνικοποίησή τους με άλλα παιδιά.
Πώς θα διαλέξουμε λοιπόν το κατάλληλο σπορ για το παιδί;
Οι ηλικίες
Για ηλικίες 3 έως 5 ετών, προτεινόμενα αθλήματα είναι εκείνα που οργανώνονται σε μορφή παιχνιδιού. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία λοιπόν μπορούν να ασχοληθούν με την ενόργανη και τον χορό. Η συμμετοχή τους σε ομαδικά αθλήματα δεν ενδείκνυται αφού σε αυτές της ηλικίες οι πολλοί κανόνες θα τους μπερδέψουν. Επίσης, σε τόσο μικρές ηλικίες δεν θα πρέπει να επιβάλλεται ωράριο άθλησης στα παιδιά. Η άθληση για αυτά θα πρέπει να αποτελεί ψυχαγωγία και όχι υποχρέωση.
Όσο μεγαλώνουν, σε ηλικία 6 με 9 ετών, τα παιδιά αποκτούν περισσότερες κινητικές δεξιότητες και συντονισμό. Αρχίζουν να αποκτούν καλύτερη επίγνωση των κινήσεών τους και έχουν αναπτύξει την μνήμη τους και την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, οπότε μπορούν να κατανοούν τις στρατηγικές κάποιων ομαδικών παιχνιδιών. Μπορούν λοιπόν να ξεκινήσουν αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, στίβο και πολεμικές τέχνες, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και τα αθλήματα που αναφέραμε στις μικρότερες ηλικίες.
Από την ηλικία των 9 ετών και άνω, και όσο εξελίσσεται ο χαρακτήρας και το μυαλό του παιδιού, τα πιτσιρίκια μπορούν να ασχοληθούν με ακόμα πιο πολύπλοκα αθλήματα που απαιτούν στρατηγική και πρωτοβουλία. Τέτοια αθλήματα είναι, για παράδειγμα, η ξιφασκία, το χάντμπολ, το πόλο και το βόλεϊ.
Σημειώνεται πώς αθλήματα όπως πυγμαχία και άρση βαρών, ενδείκνυται για ηλικίες άνω των 15.
Οι κινητικές δεξιότητες
Όσον αφορά τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού, ο καλύτερος κριτής για αυτές δεν είναι τόσο οι γονείς όσο ο δάσκαλος φυσικής αγωγής στο σχολείο, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει και το παιδί ανάλογα το ταλέντο του, αν έχει. Ιδανικά λοιπόν, ο γονιός θα πρέπει να συμβουλεύεται αυτόν.
Ο χαρακτήρας
Συνήθως παιδιά τα οποία είναι πιο συνεσταλμένα και λιγότερο κοινωνικά θα βοηθηθούν από τη συμμετοχή σε κάποιο ομαδικό άθλημα, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Τα ομαδικά αθλήματα ταιριάζουν επίσης σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν από μικρή ηλικία ηγετικές ικανότητες. Τέλος, τα πιτσιρίκια που έχουν έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού στον χαρακτήρα τους συνήθως τα πηγαίνουν καλά όταν συμμετέχουν σε αθλήματα όπως ο στίβος και one to one σπορ όπως το τένις ή η ξιφασκία.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν το παιδί και να του επιβάλλουν ένα άθλημα, ειδικά αν βλέπουν ότι είτε δεν του αρέσει είτε δεν είναι έτοιμο ακόμα να το παρακολουθήσει. Το ιδανικό είναι έρθει το παιδί σε επαφή με διαφορετικά είδη άθλησης και να επιλέξει εκείνη που του ταιριάζει, ακόμα κι αν ένα κορίτσι επιλέξει το ποδόσφαιρο και ένα αγόρι το μπαλέτο.
Τέλος, σημασία πρέπει να δώσουν οι γονείς στις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται πριν την συμμετοχή του παιδιού σε κάποιο άθλημα και δη τον καρδιολογικό έλεγχο, καθώς μία απλή ακρόαση από τον παιδίατρο δεν είναι επαρκής.
Νικόλας Γεωργιακώδης
πηγή www.in2life.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο