Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, εξαιτίας της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας, τις δυνατότητες και τις ειδικές της ανάγκες, περιθωριοποιώντας την και στερώντας από αυτήν τη συμμετοχή στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.
«Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι κριτήριο αφενός της στάθμης του ανθρωπισμού που πρέπει να διέπει την κρατική και κοινωνική οργάνωση. Και, αφετέρου, της εφαρμογής της αριστείας στην πράξη» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για τη την παγκόσμια ημέρα και αναφέρετε στις διατάξεις του Συντάγματος που καθορίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις της πολιτείας αλλά και του κοινωνικού συνόλου απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
«Και τούτο διότι πολιτεία και κοινωνία οφείλουν, ιδίως στο πλαίσιο της αναλογικής ισότητας, να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρία τα μέσα εκείνα, που τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν αυτό το οποίο πραγματικώς δύνανται στην όλη προσπάθεια εξυπηρέτησης τόσο του γενικού κοινωνικού όσο και του δημόσιου συμφέροντος», προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η ένταξη και συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής μας. Η παράταξή μας διαχρονικά από όποια θέση κι αν βρέθηκε δημιούργησε πολιτικές, θεσμούς και δομές ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους. Όλες οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη μεταπολίτευση για την στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, έχουν την σφραγίδα μας», τονίζει σε μήνυμά της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
Και σημειώνει ότι «σήμερα, με το “Κίνημα Αλλαγής”, σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα της χώρας, κοιτάμε μπροστά και με το σχέδιο “Ελλάδα”, προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών, για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους». «Κατοχυρώνουμε», προσθέτει, «τη διάσταση της Αναπηρίας, ως βασικό στοιχείο σε κάθε πράξη της εκτελεστικής η νομοθετικής εξουσίας, με στόχο να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη μόρφωση, την εργασία και την συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι».
«Είναι θλιβερό, οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους να αποτελούν με διαφορά το φτωχότερο κοινωνικό στρώμα. Οι ανάγκες που προκαλούνται σε οικονομικό επίπεδο, λόγω της αναπηρίας τους, δεν καλύπτονται από τα επιδόματα αναπηρίας, γεγονός που τους εμποδίζει να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης», αναφέρει στο δικό του μήνυμα το Ποτάμι επικαλούμενο στοιχεία από το πρώτο Δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΕΣΑμεΑ για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα άτομα με αναπηρία.
Και συμπληρώνει ότι, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς δράσεις του Κράτους. Απαιτείται, λοιπόν, ολοκληρωμένη και συντονισμένη παρέμβαση και όχι αποσπασματικές λύσεις».
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών μέσα από ποικίλα προγράμματα υποστήριξης και δράσεις επιδιώκει τη μείωση των συνεπειών της οπτικής αναπηρίας, την πραγματική ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, επιθυμώντας πάντα την προαγωγή μιας κοινωνίας που λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης και θεωρώντας τη διάκριση λόγω αναπηρίας, παραβίαση της εγγενούς αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του ατόμου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 4 και 8 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) τονίζει την καθοριστική σημασία του Φυσικοθεραπευτή και της πρώιμης παρέμβασης, σε οποιαδήποτε περίπτωση βλάβης, η οποία εγκαθίσταται στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Η αποκατάσταση της Υγείας του πάσχοντος συνανθρώπου μας είναι μια εξαιρετικά λεπτή και πολύπλοκη, πολλές φορές, διαδικασία, η οποία απαιτεί την άριστη διεπιστημονική συνεργασία.
Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι πάντα πολύτιμος.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, βιώνουμε όλοι μας την κρίση και, κυρίως, την βιώνουν οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας. Αντί η Πολιτεία να αυξήσει την μέριμνα για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, η βαθιά οικονομική κρίση έχει φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τις ομάδες αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ραγδαία μείωση των δημοσίων δαπανών για την φυσικοθεραπεία στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης σημειώνει ότι «η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά ,να οργανώνει και να στελεχώνει κάθε δημόσια μονάδα, στην οποία φοιτούν άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες . Επίσης, πρέπει να οργανώσει και να στελεχώσει ένα δημόσιο σύστημα αποκατάστασης, το οποίο θα λειτουργεί με όλα εκείνα τα διεθνή πρότυπα και, γι αυτό το σκοπό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι πάντα στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας».
Με αφορμή την Κυριακή 3η Δεκεμβρίου, το Επιστημονικό Τμήμα Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας (ΕΤΠΦ) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) διοργανώνει ενημερωτική – επιστημονική εκδήλωση, ανοιχτή για όλους, με θέμα «Από την Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία στην ενηλικίωση και την ενεργό δράση».
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Δώμα» του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», από τις 10:30 έως τις 13:30, ενώ ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος για τα άτομα με αναπηρία.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αναπηρία, καθώς και η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, τόσο μεταξύ επιστημόνων από το χώρο της Φυσικοθεραπείας όσο και μεταξύ ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ).
Οι βιωματικές εμπειρίες των ομιλητών, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε τη ζωή τους η Φυσικοθεραπεία, από την παιδική ηλικία έως σήμερα, θα συμβάλουν στην πληρέστερη και βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων της αναπηρίας.
πηγή in.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο