Σε δύο δόσεις, στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 14 Ιανουαρίου, προχωράει στην πλήρη λειτουργία της με πρόσβαση του κοινού σε όλες τις συλλογές της. Μόνο, όμως, μέχρι το μεσημέρι και μόνο πέντε μέρες την εβδομάδα, γιατί δεν έχει ακόμα το απαραίτητο προσωπικό, όπως μας λέει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης
Βήμα βήμα η Εθνική Βιβλιοθήκη ολοκληρώνει τη λειτουργία της. Η Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου είναι μια μέρα-σταθμός σ’ αυτή τη διαδικασία, αφού… τέρμα η περίοδος της δοκιμαστικής λειτουργίας, που ξεκίνησε αρχές Ιουλίου με αρκετές, ουσιαστικές προσφορές στους αναγνώστες. Γέμιζαν τα Αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος, των Περιοδικών και των Χειρογράφων.
Στις 17 Δεκεμβρίου όμως θα ανοίξει κανονικότατα τις πόρτες της για το κοινό η νέα βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μαζί της θα ξαναζωντανέψει και το ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πανεπιστημίου, η παλιά αλλά καθόλου εγκαταλειμμένη ιστορική της έδρα.
Ετσι:
● Στο νέο κτίριο, στο ΚΠΙΣΝ, οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών και χειρογράφων αλλά και στο Δανειστικό Τμήμα. Δηλαδή, από τη Δευτέρα θα μπορούν να δανείζονται βιβλία και για το σπίτι, κάτι που δεν ίσχυε στη δοκιμαστική λειτουργία.
● Το Βαλλιάνειο Μέγαρο θα αρχίσει να λειτουργεί ως αναγνωστήριο εφημερίδων και ως πύλη πληροφόρησης για υπηρεσίες της ΕΒΕ.
Ωρες λειτουργίας και στα δύο κτίρια: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9 π.μ.-2 μ.μ. Κλειστά τις επίσημες αργίες. Αντίθετα, τα αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος στο ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτά κάθε μέρα, ακόμα και τις αργίες, από τις 6 το πρωί ώς τα μεσάνυχτα, για ανάγνωση και χρήση των υπολογιστών. Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος μέσω email στη διεύθυνση mss@nlg.gr ή τηλεφωνικά στα 213-0999920/ 213-0999921.
Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα (σχεδόν) οριστικό βήμα. Στις αρχές του νέου χρόνου, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, το κοινό θα αποκτήσει ολοκληρωτική πρόσβαση σε όλες τις συλλογές της ερευνητικής ΕΒΕ. Και λέμε «σχεδόν οριστικό», γιατί δεν θα υπάρχουν ακόμα οι ιδανικές συνθήκες, το σωστό ωράριο για κάθε μεγάλη βιβλιοθήκη σε όλο τον κόσμο, 9 το πρωί με 9 το βράδυ, ακόμα και Σάββατο και Κυριακή. Ετσι ακριβώς όπως το ονειρεύεται και το υπόσχεται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.
«Αυτός είναι ο στόχος μας», μας είπε. «Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν διαθέτουμε το απαραίτητο προσωπικό που θα μας επιτρέψει να λειτουργούμε κάθε μέρα, από το πρωί ώς το βράδυ, εφτά μέρες την εβδομάδα. Επρεπε, λοιπόν, να κάνουμε μια επιλογή. Ή δεν θα ανοίγαμε μέχρι να το αποκτήσουμε μέσω προσλήψεων, μετατάξεων κ.λπ. ή θα ανοίγαμε άμεσα, τον Ιανουάριο, έστω και πέντε μέρες την εβδομάδα, έστω από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, που είναι λίγες ώρες. Σκεφτήκαμε, όμως, ότι έχουμε καθήκον απέναντι σε όλους αυτούς, ερευνητές κ.λπ., που έχουν ανάγκη την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ανοίγουμε».
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το νέο, ψηφιακό της πρόσωπο, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής της στο ΚΠΙΣΝ με δωρεά αποκλειστικά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι που θα ωφεληθούν περισσότερο οι σύγχρονοι χρήστες της βιβλιοθήκης. Κι αυτές για την ώρα είναι οι εξής: Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών, Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών, Νέος ιστοχώρος, Νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, Υπηρεσία Αναζήτησης Πηγών και Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.
Κάθε επισκέπτης της ΕΒΕ θα έχει πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές, είτε επιστημονικού είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα μπορεί να διαβάζει εκατομμύρια άρθρα και βιβλία. Για τις περισσότερες από αυτές τις πηγές δεν χρειάζεται καν να έχει εγγραφεί στο Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών (register.nlg.gr) εφόσον τις χρησιμοποιεί μέσω του δικτύου της ΕΒΕ μέσα στα κτίριά της.
Αν θέλει, όμως, κάποιος να αξιοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών και των πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και να έχει πρόσβαση σε αυτές (σε όσες τέλος πάντων επιτρέπεται) ακόμα και εξ αποστάσεως (από το σπίτι του) θα πρέπει να έχει γίνει Πιστοποιημένος Αναγνώστης (στο register.nlg.gr).
Στην αρχή είμαστε. Ελπίζουμε ότι σύντομα όχι μόνο οι επιστήμονες, οι ερευνητές και οι φοιτητές, αλλά και οι απλοί αναγνώστες θα παίζουν στα δάχτυλα τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΒΕ. Πληροφορίες, άλλωστε, για τη λειτουργία της δίνονται στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο ΚΠΙΣΝ.
πηγή www.efsyn.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο