Αλλά η ομάδα αίματος δεν σηματοδοτεί απλά το από ποιους μπορούμε να λάβουμε αίμα με μετάγγιση και σε ποιους μπορούμε να δώσουμε αίμα. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που δείχνουν να “χτυπούν” συχνότερα άτομα με συγκεκριμένη ομάδα αίματος ανά περίσταση.
Δείτε ποιες ασθένειες είναι αυτές και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
Ο εγκέφαλός σας και το αγγειακό σας σύστημα έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι νομίζετε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τον ομάδα αίματος ΑΒ ήταν 82% πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα με την ανάκληση αναμνήσεων, με την γλωσσική επικοινωνία και με την προσοχή από ό,τι τα άτομα με άλλους τύπους αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην βασική πρωτεΐνη πήξης, γνωστή ως “παράγοντας πήξης VIII”, η οποία μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2014 από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Yale στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα άτομα με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (ή H. pylori), το οποίο ζει στο έντερο, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, λόγω του τρόπου που τα αντιγόνα Α και Β στο αίμα βοηθούν τα βακτήρια αυτά να αναπτυχθούν. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος “0” δεν έχουν αντιγόνα στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους. Αυτό είναι που τους επιτρέπει να προσφέρουν αίμα σε όλους.
Έρευνα του 2012 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ΔΕΝ έχουν ομάδα αίματος “0”, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά εκείνοι με τον τύπο αίματος “ΑΒ” ειδικά διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 23% πιο πάνω από τα άτομα με “0”.
Τα άτομα με ομάδα αίματος “Α” είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σώμα τους. Έτσι, οι ασκήσεις για την μείωση του στρες, όπως το Tai Chi και η γιόγκα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από το τρέξιμο ή την άρση βαρών και μόνο.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο