Διατηρώντας αναλλοίωτη τη βασική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του σχεδίου που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη, το υπουργείο Παιδείας έδωσε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να ψηφιστεί πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Πρόκειται για τις αλλαγές που θα ισχύσουν για τους φετινούς μαθητές της Β’ Λυκείου και τις οποίες καταδίκασαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς που αντιτάσσουν τις δικές τους ανάγκες στο ακόμα πιο ταξικό, προσανατολισμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ακόμα πιο απογυμνωμένο από την απαραίτητη γενική μόρφωση Λύκειο, με ένταση του ανταγωνισμού και νέες μορφές κατηγοριοποίησης.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο όνομα του «να δώσουμε επιτέλους στη Γ’ Λυκείου ένα στόχο», το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αποστέωση της τελευταίας τάξης από μαθήματα γενικής παιδείας, με υποχρεωτικά πλέον για όλους τα εξής: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες).
Κάθε ομάδα προσανατολισμού στη Γ’ Λυκείου περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά με αυξημένες ώρες διδασκαλίας και σχετική αύξηση της ύλης, ως εξής:
Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία.
Θετικών Σπουδών: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά.
Σπουδών Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, ΑΕΠΠ, Οικονομία.
Σαν «ενίσχυση της αξίας του απολυτηρίου» εμφανίζει το υπουργείο την ύψωση νέων φραγμών με την καθιέρωση εξετάσεων ανά ομάδα σχολείων, τη στιγμή μάλιστα που -όχι μόνο διατηρεί ένα σχολείο πολύ πίσω από τις σύγχρονες διευρυμένες μορφωτικές ανάγκες- αλλά περιορίζει ακόμα περισσότερο τη γενική παιδεία. Κάνοντας λόγο για «αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων» για την απόκτηση του απολυτηρίου, προκρίνει την καθιέρωση πανελλαδικού τύπου εξετάσεων σε ομάδες σχολείων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ανάμεσα σε αυτά. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από αυτή των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Ο βαθμός προαγωγής θα είναι το 9,5 και για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο μέσος όρος διαμορφώνεται κατά 60% από τον μέσο όρο των τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης.
Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως σε επόμενα έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τον Οκτώβρη, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα καλούνται να κάνουν μία πρώτη επιλογή 10 τμημάτων, στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Με βάση τις επιλογές τους και τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα, το υπουργείο αναμένει να προκύψει ένα μικρότερο ποσοστό τμημάτων, στα οποία ο αριθμός προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα τμήματα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ).Τα υπόλοιπα, τα τμήματα δηλαδή για τα οποία ο αριθμός των εισακτέων είναι μικρότερος από τον αριθμό των προτιμήσεων, ονομάζονται Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές (ΤΠΠΕ).
Ο μαθητές θα ενημερώνονται λίγες μέρες αργότερα για το ποιες από τις προτιμήσεις τους αντιστοιχούν σε ΤΕΠ και υπάρχουν τα ενδεχόμενα είτε να συμπεριλαμβάνεται στις προτιμήσεις τους τουλάχιστον ένα τέτοιο τμήμα, είτε να είναι όλα τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές.
Μετά τη λήξη του πρώτου τετραμήνου, οι μαθητές που στις προτιμήσεις τους περιλαμβάνονται ΤΕΠ επιβεβαιώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από αυτά τα ΤΕΠ με προϋπόθεση το απολυτήριο και χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής. Στην πρώτη περίπτωση, διαγωνίζονται εκ νέου πανελλαδικά στα μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν για την απόκτηση του απολυτηρίου και χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που έχουν δηλώσει.
(Δείτε την τελική πρόταση εδώ)
πηγή www.902.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο