Ο έρπης στο στόμα ονομάζεται και επιχείλιος έρπης, αφού, τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται στα χείλη. Εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που ομοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη στην επιδερμίδα.
Μετά την πρώτη φορά που θα εκδηλωθεί μόλυνση, ο ιός γίνεται αδρανής, αλλά παραμένει στους ιστούς των νεύρων στο πρόσωπο. Μερικές φορές, ο ιός αργότερα επανενεργοποιείται, προκαλώντας τα χαρακτηριστικά σημάδια στα χείλη.
Ο ιός του έρπητα τύπου-2 (HSV-2) προκαλεί κατά κανόνα τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, μερικές φορές ο HSV-2 εξαπλώνεται στο στόμα κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, προκαλώντας έρπητα του στόματος.
Μπορείτε να κολλήσετε τον ιό, εάν:
Μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν στοματικά έλκη όταν εκτίθενται στον ιό HSV-1. Άλλοι, πάλι, δεν έχουν συμπτώματα. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά μεταξύ 1 και 5 ετών.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Πιο συχνά εμφανίζονται μέσα σε 1-3 εβδομάδες αφότου έρθετε σε επαφή με τον ιό και διαρκούν μέχρι και 3 εβδομάδες.
Τα προειδοποιητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Εάν τα συμπτώματα επιστρέψουν αργότερα, είναι συνήθως πιο ήπια.
Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους, χωρίς θεραπεία, σε 1-2 εβδομάδες.
Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού (αντιιικά φάρμακα). Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο και να εξαφανίζουν τα συμπτώματα νωρίτερα. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα περιλαμβάνουν:
Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα εάν τα πάρετε όταν έχετε ακόμα προειδοποιητικά σημάδια του έρπητα, δηλαδή προτού αναπτύξετε τις φουσκάλες. Εάν έχετε έλκη στο στόμα συχνά, μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε αυτά τα φάρμακα πι συχνά. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποια αντιιική αλοιφή δέρματος.
Ο στοματικός έρπης απομακρύνεται συχνά από μόνος του μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να επανέλθει.
Η μόλυνση από έρπητα μπορεί να είναι σοβαρή και επικίνδυνη, εάν:
Μετάφραση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.nlm.nih.gov
πηγή www.iatropedia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο