Στην Ελλάδα, ποιά δερματικά προβλήματα παρουσιάζονται συχνότερα σε παιδιά εξαιτίας της ελλιπούς αντηλιακής προστασίας;
Το ηλιακό έγκαυμα και η φωτοευαισθησία αποτελούν παθολογικές καταστάσεις του δέρματος που σχετίζονται με την ελλιπή αντηλιακή προστασία ενός παιδιού, μαζί με οφθαλμολογικά προβλήματα, ηλίαση, αφυδάτωση κλπ.
Είναι βασικό να διευκρινισθεί ότι η έννοια της ηλιοπροστασίας δεν αφορά μόνον στο αντηλιακό αλλά στο σύνολο των κανόνων της που συνοψίζονται στο μνημονευτικό κανόνα Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο ΡΟΛΟΪ. Η λέξη Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο. προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Μπλούζα, Αντηλιακό, Γυαλιά, Ισκιος, Καπέλλο και Ομπρέλα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο Ίσκιος το μήκος του οποίου προσδιορίζει το κατάλληλο ή μη της ώρας έκθεσης του παιδιού στον ήλιο. Το αντηλιακό συμβάλλει επίσης στην προφύλαξη του δέρματός του αλλά η χρήση του ανεπαρκεί αν δεν συνδυάζεται με τη χρήση μπλούζας, γυαλιών ηλίου, καπέλου και ομπρέλας.
Το σκουρόχρωμο μπλουζάκι, το πλατύγυρο καπέλο και η χρήση ειδικών γυαλιών ηλίου για παιδιά μεγαλύτερα του 1-1,5 έτους, με ειδική κατασκευή που εξασφαλίζουν το ράϊσμα χωρίς σπάσιμο του γυαλιού σε περίπτωση πτώσης του παιδιού συμπληρώνουν το πάζλ των κανόνων ηλιοπροστασίας.
Η ομπρέλα, αποτελεί βασικό εξάρτημα της ηλιοπροστασίας για τις ώρες που η σκιά του παιδιού είναι μακριά. Αντίθετα απαγορεύεται και θεωρείται από τα βασικότερα σφάλματα στην εφαρμογή των κανόνων ηλιοπροστασίας, η παραμονή παιδιού κάτω από ομπρέλα τις ακατάλληλες ώρες, όταν η σκιά είναι μικρή ή εξαφανίζεται. Η χρήση της ομπρέλας στις συγκεκριμένες ώρες είναι απατηλά προστατευτική, αφού δεν παρέχει ουσιαστική προστασία από την UV ακτινοβολία η οποία ανακλώμενη στην άμμο, το βότσαλο ή ακόμα και στη θάλασσα όταν είναι δίπλα στη θέση όπου παίζει το παιδί, ‘καίει’ το δέρμα του.
Οι Έλληνες γονείς είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους από τον ήλιο; Από πού μπορούν να ενημερώνονται υπεύθυνα;
Οι νέοι Έλληνες γονείς είναι σε σημαντικό βαθμό ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν την υγεία των παιδιών τους και ενημερώνονται για θέματα προληπτικής ιατρικής μεταξύ των οποίων και για τους κινδύνους από τον ήλιο.
Οι δερματολόγοι και οι παιδίατροι μπορούν να τους συμβουλεύσουν σχετικά με το θέμα. Επιπρόσθετα, καταχωρήσεις ιατρικής σχετικής πληροφορίας σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αποτελούν πηγές γνώσης, ενώ ο κυβερνοχώρος, επιτρέπει την αξιολόγηση εκ μέρους τους των γραφομένων, σε κάθε περίπτωση.
Τέλος, σπουδαίο ρόλο σωστής ενημέρωσής τους αποτελεί και το σχολείο με την ενσωμάτωση ιατρικών σχετικών ομιλιών προς τα μέλη Συλλόγων Γονέων, κατά τη διάρκεια προγράμματος Αγωγής Υγείας σχετικού με την Ηλιοπροστασία.
Σχετικά με την ένδυση του παιδιού στη παραλία, αρκεί ένα απλό μπλουζάκι ή απαιτείται ειδικό ρούχο με αντηλιακή προστασία;
Ειδικά ρούχα κατασκευασμένα με ειδικό τρόπο ώστε να παρέχουν αντηλιακή προστασία έναντι της UV ακτινοβολίας, έχουν κατασκευασθεί αρχικά για άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την έκθεσή τους στον ήλιο. Σήμερα, η χρήση τους έχει επεκταθεί και σε άτομα χωρίς παρόμοια νοσήματα. Έχουν υψηλό κόστος και η αντηλιακή τους δράση εξασφαλίζεται με τη χρήση κατά την κατασκευή τους ουσιών που εμποδίζουν τη διείσδυση των UV ακτινοβολιών. Οικονομικότερα ρούχα αυτής της κατηγορίας, μπορεί να μην προσφέρουν μετά ορισμένα πλυσίματα του ρούχου το βαθμό ηλιοπροστασίας που υπόσχονται, γεγονός που θα εκδηλωθεί με ερυθρότητα και ηλιακό έγκαυμα του δέρματος του παιδιού.
Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι αντηλιακή δράση κατά των UV ακτινοβολιών έχει κάθε σκουρόχρωμο ρούχο, δυνατής πλέξης, στεγνό και χαλαρό κατά την εφαρμογή του στο σώμα του παιδιού.
Αντίθετα το λευκό ρούχο δεν έχει αντηλιακή δράση. Συνιστάται μόνον σε πολύ ζεστές ημέρες, οπότε απορροφώντας την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία εξασφαλίζει δροσιά στο παιδί. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τέτοιες μέρες, τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.
Η Κωνσταντίνα Φραγκιά – Τσίβου, M.D., Ph.D, Ιατρός Παθολογοανατόμος, είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου HistoBio Diagnosis [HBD] και Πρόεδρος του «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ», Οργανισμού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Μελανώματος.
Στοιχεία Επικοινωνίας: dfrangia@otenet.gr
πηγή www.travel4kids.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο