Από την ενδομήτριο ζωή ξεκινά η έκθεση του εμβρύου σε δραστικά βακτήρια σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλιανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology αμφισβητώντας την επικρατούσα άποψη ότι το περιβάλλον της μήτρας είναι αποστειρωμένο.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγμα αμνιακού υγρού από 50 υγιείς γυναίκες που υποβάλλονταν σε προγραμματισμένη καισαρική τομή και βρήκαν ότι σχεδόν όλες (36/43 βιώσιμα δείγματα) περιείχαν DNA βακτηρίων.
Η μελέτη χρησιμοποίησε αυστηρούς ελέγχους μολύνσεων για να επικυρωθεί ότι η έκθεση σε βακτήρια ξεκινά από την προγεννητική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει για το σχηματισμό του υπό ανάπτυξη εμβρυϊκού ανοσοποιητικού συστήματος, του εντέρου και του εγκεφάλου.
«Την τελευταία δεκαετία πολυάριθμες μελέτες έχουν εντοπίσει DNA βακτηρίων στο αμνιακό υγρό και στο μηκώνιο (τα πρώτα κόπρανα του νεογνού), αμφισβητώντας την επικρατούσα θεωρία ότι το περιβάλλον της μήτρας είναι αποστειρωμένο», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Lisa Stinson. «Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβητούν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων ισχυριζόμενοι ότι το DNA των βακτηρίων δεν εντοπίστηκε στη μήτρα αλλά στα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση».
Για να διευθετηθεί το ζήτημα, η Δρ. Stinson και οι συνεργάτες της έλαβαν αυστηρά μέτρα για να αποκλείσουν την ύπαρξη βακτηρίων από το περιβάλλον κατά την ανάλυση του αμνιακού υγρού ή του δείγματος μηκωνίου.
«Αν και λάβαμε αυτά τα μέτρα, εξακολουθήσαμε να βρίσκουμε DNA βακτηρίων σχεδόν σε όλα τα δείγματα», αναφέρει η Δρ. Stinson.
«Είναι ενδιαφέρον πως το μικροβίωμα του μηκωνίου ποίκιλλε υπερβολικά ανάμεσα στα νεογέννητα. Το μικροβίωμα του αμνιακού υγρού περιείχε συνήθη βακτήρια του δέρματος όπως προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και είδη Σταφυλόκοκκου».
Καμία από τις εγκύους ή τα έμβρυα δεν είχαν κάποιο σημάδι μόλυνσης. Στην πραγματικότητα, το εμβρυικό μικροβίωμα ενδέχεται να παίζει ρόλο ρυθμιστή κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
«Βρήκαμε ότι τα επίπεδα των σημαντικών ρυθμιστών του ανοσοποιητικού στο μηκώνιο και οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές στο αμνιακό υγρό ποίκιλλαν ανάλογα με την ποσότητα και τα είδη DNA βακτηρίων που υπήρχαν. Αυτό δείχνει ότι το εμβρυικό μικροβίωμα έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρυικού ανοσοποιητικού συστήματος».
Για τους ερευνητές υπάρχει ακόμα ένας περιορισμός καθώς το DNA σε αυτά τα δείγματα θα μπορούσε να επέλθει από βακτήρια τα οποία ήταν ήδη νεκρά στη μήτρα.
«Σε αυτή τη μελέτη έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει DNA βακτηρίων στη μήτρα, αλλά το επόμενο βήμα είναι να δείξουμε αν αυτά είναι ζωντανά και απαρτίζουν ένα αληθινό μικροβίωμα», καταλήγει η Δρ. Stinson.
πηγή ygeiamou.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο