ο θέμα μας, η κρίση της μέσης ηλικίας, απαιτεί μια εξέταση της οικογένειας. Πώς είναι τα πράγματα στο γάμο σου; Σε ποια κατεύθυνση φαίνεται να πηγαίνει ο γάμος σου;
Αυτά τα ερωτήματα σχετίζονται με τις ανησυχίες μας, γιατί συχνά η κρίση της μέσης ηλικίας διαχέεται στις οικογενειακές σχέσεις. Τρεις μεγάλες κρίσεις του γάμου λαμβάνουν χώρα στη μέση ηλικία:
Η πρώτη είναι όταν το μικρότερο παιδί πηγαίνει στο σχολείο. Τότε γίνεται μια αλλαγή στη ζωή της μητέρας – συζύγου.
Η επόμενη μεγάλη κρίση του γάμου είναι όταν οι έφηβοι επαναστατούν κατά της γονικής εξουσίας. Η αλλαγή ενός ευχάριστου και προσαρμόσιμου παιδιού σ’ έναν κακόκεφο και ανυπάκουο έφηβο συνταράσσει τη δομή και τα θεμέλια της οικογένειας και μπορεί να φέρει συγκρούσεις στη συζυγική σχέση. Απογοητευμένοι οι σύζυγοι με την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κατηγορούν ο ένας τον άλλο γι’ αυτό που συμβαίνει.
Η τρίτη μεγάλη κρίση λαμβάνει χώρα όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν και φύγουν από το σπίτι, κάτι που θα είναι βέβαια πολύ δύσκολο να συμβεί αν τα παιδιά παραμένουν το κέντρο της ζωής των γονιών. Πάντως αν τελικά συμβεί, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς να επαναξιολογήσουν το γάμο τους. Πώς θα είναι η ζωή μόνο με τους συζύγους στο σπίτι; Στην περίπτωση αυτή το κενό της «άδειας φωλιάς» μπορεί να αποκαλύπτει το δικό τους κενό και την ποιότητα της συζυγικής τους σχέσης.
Φυσικά η αναχώρηση των παιδιών από το σπίτι οπωσδήποτε θα είναι μια οδυνηρή απώλεια για τους γονείς. Αν όμως έχουν μια υγιή σχέση και αν τα παιδιά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν τα κενά της συζυγικής τους σχέσης, τότε μετά την αναχώρηση των παιδιών κάποιες φορές οι γονείς μπορεί να αισθανθούν κάποια έλλειψη και να νοσταλγήσουν λίγο τον θόρυβο που υπήρχε στο σπίτι πριν από την αναχώρηση των παιδιών, αλλά θα έχουν επίσης και τις ευκαιρίες να κάνουν μαζί διάφορα πράγματα.
Είναι ανάγκη οι σύζυγοι να επαναδιαπραγματευθούν στη μέση ηλικία τη συζυγική τους σύμβαση. Πικρίες στη σχέση που έχουν αγνοηθεί χρειάζεται να αντιμετωπισθούν, αλλιώς οι σύζυγοι θα τις προβάλλουν διαρκώς σε κάθε περίσταση και αντί να προχωρήσουν σε ένα ανανεωμένο μέλλον θα διαιωνίζουν το κυκλικό παρελθόν.
πηγή Sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Αποσπάσματα από το βιβλίο « Στου δρόμου τα μισά» του π. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΦΑΡΟΥ – εκδ. ΑΡΜΟΣ
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο