Ανθρώπινη επικοινωνία: Η ανάγκη για διαπροσωπική επαφή με άλλους ανθρώπους είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του ατόμου.
Η ανθρώπινη επικοινωνία αποτελεί το βασικότερο πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας. Όμως δυστυχώς στις μέρες μας έχει πληγεί από τις ταχύτατες τεχνολογικές μεταβολές των τελευταίων δεκαετιών. Διαδίκτυο, social media, smartphones, μετασχηματίζουν τις ηθικές και τις κοινωνικές αξίες.
Όλα αυτά αποτελούν μόλις ορισμένους παράγοντες που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση της ανθρώπινης επικοινωνίας. Και κατ επέκταση στη σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων.
Η ανθρώπινη επικοινωνία (σπηλαιογραφίες, γλώσσα) αναπτύχθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια εφόσον οι άνθρωποι ένιωθαν από νωρίς αυτήν την ανάγκη.
Σήμερα η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας αφού ολόκληρη η καθημερινότητά μας εξαρτάται από αυτήν. Η επικοινωνία μεταξύ μας μπορεί να γίνει με νοήματα, με λέξεις και με γράμματα δηλαδή μπορεί να είναι νοηματική, προφορική ή γραπτή αντίστοιχα.
Η επικοινωνία όμως μπορεί να είναι και προσχεδιασμένη μέσω διάφορων συσκευών. Η τηλεόραση, το τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη συσκευή μας βοηθάει να επικοινωνούμε μεταξύ μας ακόμα και σε απόσταση, είναι ένα κομμάτι μιας προσχεδιασμένης επικοινωνίας η οποία γίνεται με τη βοήθεια της τηλεπικοινωνίας.
Με την τεχνολογική ανάπτυξη έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σήμερα επικοινωνούμε. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει στον τρόπο επικοινωνίας μέσα και εφαρμογές όπως το facebook messenger, το viber, το whatsapp με τα οποία διέπουν τις διαπροσωπικές τους σχέσης σε έντονο βαθμό.
Η εικόνα του νέου ανθρώπου να βρίσκεται κάθεται έξω σε μία καφετερία με έναν φίλο του και οι δύο αντί να έχουν διάδραση μεταξύ τους κάθονται σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη κινητού και «τσατάρουν» δεσπόζει στις ημέρες μας. Αυτή είναι μια άσχημη εικόνα για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Όλοι σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη, πληκτρολογώντας ασταμάτητα σαν υπνωτισμένοι. Υπερβολή ή όχι… έτσι όπως πάμε, ο θάνατος της ομιλίας δεν είναι μακριά.
Δείτε παρακάτω την ταινία μικρού μήκους “Ο θάνατος της ομιλίας”:
πηγή www.enimerotiko.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο