Μπορεί η άποψη ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί αρκετά από τα βιβλία, εξαιτίας του διαδικτύου, να ακούγεται πολλές φορές απλά τεχνοφοβική, αλλά η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Μία έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε το 2018 και παρατήρησε την χρήση των μέσων από τους εφήβους από το 1976 μέχρι και το 2016, έρχεται να την στηρίξει.
Σύμφωνα με αυτήν, το 2016 οι νέοι χρησιμοποιούσαν πλέον το διαδίκτυο στον διπλάσιο χρόνο, από ότι πριν μία δεκαετία. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι καθημερινά το 82% ξοδεύει περίπου 6 ώρες την ημέρα σε αυτό, την στιγμή που στο παρελθόν μόνο το 50% το χρησιμοποιούσε σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, όμως, με αυτή την αλλαγή ήρθε και ακόμα μία: οι έφηβοι διαβάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό βιβλία, αφού από το 60% της δεκαετίας του 70’, πλέον έχουν πέσει στο 16%.
Αυτό φαίνεται ότι το παρατήρησε και ο Sabino Scianatico, ένας 76χρονος βιβλιοπώλης από το Μπάρι της Ιταλίας. Ο ίδιος έχει το βιβλιοπωλείο Barium εδώ και πάνω από 20 χρόνια και ενώ διαθέτει 18.000 σπάνιους τίτλους, η πελατεία του περιορίζεται στους φανατικούς βιβλιόφιλους, που κατά κύριο λόγο είναι και μεγαλύτερης ηλικίας.
Θέλοντας, λοιπόν, να επεκτείνει το αγοραστικό του κοινό στις εφηβικές ηλικίες αποφάσισε να κάνει μία συμφωνία με τους νεότερους υποψήφιους πελάτες του, τοποθετώντας την εξής πινακίδα στην είσοδο του βιβλιοπωλείου: «Οι πρώτοι μαθητές που θα μπούνε στο βιβλιοπωλείο Barium μπορούν να πάρουν ένα βιβλίο νεανικής λογοτεχνίας δικής τους επιλογής, οποιασδήποτε εποχής. Η μόνη δέσμευση είναι να το διαβάσουν κλείνοντας το κινητό τους για μία ώρα κάθε μέρα».
Ο ίδιος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Repubblica σχολίασε ότι το εγχείρημα του έχει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη αποδοχή από τους νέους, αλλά την ίδια στιγμή υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος να τραβήξει την προσοχή τους ήταν ακριβώς μέσα από ένα «πείραγμα», χωρίς να αρκεί από μόνη της η επιθυμία για την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Σε κάθε περίπτωση, σκοπεύει να συνεχίσει, αφού όπως λέει πρόκειται για «ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει» και επιμένει ότι «τα smartphones καταστρέφουν τον πολιτισμό».
πηγή www.athensvoice.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο