Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έκζεμα. Είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί συμπτώματα όπως κνησμός, ερυθρότητα, ξηρότητα και ραγισμένο δέρμα.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι πάσχοντες έχουν συχνά δέρμα που δεν μπορεί να διατηρήσει την υγρασία του, κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζεται ευκολότερα από ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον.
Αν και το έκζεμα μπορεί να σας πλήξει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι πιο πιθανό να σας συμβεί τον χειμώνα, επειδή τότε έρχεστε πιο συχνά σε επαφή με μια σειρά παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
Δείτε 6 καθημερινά πράγματα που σας προκαλούν έκζεμα:
“Οι κρύοι χειμωνιάτικοι μήνες μας κάνουν να πλενόμαστε (μπάνιο, ντους, πλύσιμο χεριών, ή και πλύσιμο αντικειμένων στο χέρι) με ζεστό νερό, αλλά προσπαθήστε όσο είναι δυνατό να το αποφύγετε αυτό, αφού ο συνδυασμός του ζεστού νερού και των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να αφήσει την επιδερμίδα σας ξηρή και εκτεθειμένη”, λέει ο δερματολόγος δρ. Adam Friedmann.
Και προσθέτει: “Στόχος είναι να κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό, για να διατηρήσετε τις διαφορές θερμοκρασίας στο ελάχιστο. Όταν στεγνώνετε το δέρμα σας, αφήστε το να στεγνώσει ακουμπώντας το απλά με μια μαλακή πετσέτα (αντί να τρίβετε) και αμέσως βάλτε μια ενυδατική κρέμα σώματος, καθώς αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του και έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες για έκζεμα (…) Προτείνω να χρησιμοποιείτε έλαια μπάνιου και μαλακτικά για να πλένετε το δέρμα σας, παρά σαπούνια, καθώς αυτά μπορεί να είναι ερεθιστικά”.
“Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερεθιστικά για το έκζεμα είναι η κεντρική θέρμανση, η οποία επηρεάζει το δέρμα μας με τον ίδιο τρόπο που κάνει ο κλιματισμός, δηλαδή ξηραίνοντας τον αέρα που με την σειρά του στεγνώνει το δέρμα μας”, υποστηρίζει ο δρ. Friedmann.
“Το περιβάλλον ξηρού αέρα, στο οποίο εκθέτουμε τον εαυτό μας, ιδιαίτερα το χειμώνα, αυξάνει την πιθανότητα εκζέματος (…) Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε κάποιο ενυδατικό προϊόν κάθε πρωί και βράδυ, για να θρέφετε το δέρμα σας και να προστατεύετε την υγρασία του όλη την ημέρα, ενώ πρέπει επίσης να πίνετε άφθονο νερό για να το κρατάτε ενυδατωμένο”, πρόσθεσε.
“Ο κρύος καιρός μας κάνει να φοράμε συχνά μάλλινα, ή fleece πουλόβερ (…) Ωστόσο, τα συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, τα οποία υπάρχουν συνήθως στα ρούχα αυτά, μπορούν να μας προκαλέσουν περισσότερο ιδρώτα, ο οποίος με την σειρά του ερεθίζει την επιδερμίδα (…) Προσπαθήστε να φοράτε ρούχα από φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι, τα οποία θα επιτρέψουν στο δέρμα να αναπνεύσει και να είναι λιγότερο πιθανό να ερεθιστεί και να προκληθεί έκζεμα”, είπε ο δρ. Friedmann.
“Τα ρούχα έρχονται συνεχώς σε επαφή με το δέρμα μας και ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση εκζέματος (…) Προσπαθήστε να πλένετε τα ρούχα με προϊόντα που είναι φιλικά στην δερματολογία, απαλλαγμένα από περιττά συστατικά όπως ένζυμα, χρώματα, οξέα, ή αρώματα και τα οποία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος”, συμβουλεύει ο ίδιος.
“Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, προκαλώντας έναν τύπο εκζέματος που ονομάζεται ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής”, λέει ο δρ. Friedmann.
Σύμφωνα με την βρετανική Εθνική Εταιρεία για το Έκζεμα (National Eczema Society), τα άτομα με ιστορικό ατοπικού εκζέματος είναι πιο πιθανό να έχουν ευαίσθητο δέρμα και κατά συνέπεια είναι πιο επιρρεπή στην ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.
“Δοκιμάστε τις πιο ‘απαλές’ εκδόσεις των καθαριστικών και προτιμήστε όσο μπορείτε πιο φυσικές λύσεις καθαρισμού, όπως το λευκό ξύδι, ενώ να φοράτε γάντια, για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή (…) Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν έκζεμα, οπότε μην αμελείτε να περνάτε τις επιφάνειες με υγρό πανάκι, για να απαλλαγείτε από τη σκόνη και όχι απλά να την ‘μετακινείτε’ με το σκέτο ξεσκόνισμα”, συμβουλεύει ο δρ. Friedmann.
“Η ρινική καταρροή και το κρυολόγημα είναι συνήθη για όλους μας τον χειμώνα, κάτι που μας κάνει να φυσάμε, ή να σκουπίζουμε την μύτη μας συνέχεια”, είπε ο δρ. Friedmann και πρόσθεσε:
“Αυτή η επαναλαμβανόμενη δράση μπορεί να αφήσει το δέρμα σας ερεθισμένο και να προκαλέσει έκζεμα (…) Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ένα λιπαρότερο μαλακτικό, όταν ενυδατώνετε το πρόσωπό σας, για να προστατεύσετε το δέρμα σας όταν φυσάτε την μύτη σας”.
Πηγή: http://www.express.co.uk , www.iatropedia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο