– Γιατί πρέπει να ενθαρρύνεις την περιέργεια του παιδιού σου
– Γιατί πρέπει εσύ να γίνεις το πρότυπό του
Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του. Ο Carl Pickhardt, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα οικογένειας, υποστηρίζει ότι ένα παιδί που δεν έχει αυτοπεποίθηση είναι απρόθυμο να δοκιμάσει κάτι καινούργιο επειδή φοβάται ότι δεν θα τα καταφέρει ή θα απογοητεύσει τους γύρω του. Αποτέλεσμα; Στη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικας ενδεχομένως να συνεχίσει να κάνει το ίδιο.
Κι όμως η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μπορείς να “διδάξεις” στο παιδί σου από τα πρώτα κιόλας χρόνια του. Και αυτό, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Terri Apter, θα βοηθήσει το παιδί σου στην ενήλικη ζωή του να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του, να είναι περισσότερο κοινωνικό και να επιλύει καλύτερα κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Οι Pickhardt και Apter σου προτείνουν 15 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση:
1.Μάθε να εκτιμάς την προσπάθειά του, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα
Ο Pickhardt υποστηρίζει ότι η επιβράβευση κάθε προσπάθειας του παιδιού σου είναι πολύ σημαντική. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, το παιδί σου δεν θα πρέπει να ντρέπεται ούτε να φοβάται να προσπαθεί. Και μακροπρόθεσμα, η συνεχής προσπάθεια του δημιουργεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
2. Ενθάρρυνε την ενασχόλησή του με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες
Ενθάρρυνε το παιδί σου να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν, όποιες και αν είναι αυτές. Όσο περνάει ο καιρός και εκείνο θα βελτιώνεται και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αποκτά. Αν όμως το αποθαρρύνεις, εκείνο θα αισθάνεται ότι τα ενδιαφέροντά του δεν είναι σημαντικά.
3. Ενθάρρυνε την περιέργειά του
Κάποιες φορές οι ερωτήσεις του παιδιού σου ενδεχομένως να σε κουράζουν. Είναι όμως απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή του. Κάνε κάτι ακόμα: βάζε του συνεχώς νέες προκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξεις ότι πρέπει να βάζει μικρούς στόχους για να φτάσει σε έναν μεγαλύτερο.
4. Μην κρίνεις την απόδοσή του
Τίποτα δεν θα απογοητεύσει περισσότερο το παιδί σου, από τη δική σου κριτική για την προσπάθειά του. Προσπάθησε λοιπόν να μην είσαι υπερβολικά αυστηρός μαζί του. Αντί για αυτό, προσπάθησε να του δίνεις χρήσιμες συμβουλές, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη σωστή προετοιμασία. Αν το παιδί σου φοβάται να αποτύχει γιατί έτσι θα σε απογοητεύσει, δεν θα δοκιμάσει ποτέ καινούργια πράγματα. Να θυμάσαι ότι η κριτική μειώνει το κίνητρο του παιδιού σου και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Αντίστοιχα, μην ξεχνάς να επιβραβεύεις την επιτυχία του.
5. Δώσε του να καταλάβει ότι τα λάθη είναι ευκαιρία για μάθηση
Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Αυτό όμως συμβαίνει όταν εσύ, ως γονιός, αντιμετωπίζεις τα λάθη σαν μία ευκαιρία για να μάθεις και να ωριμάσεις. Μην είσαι υπερπροστατευτικός με το παιδί σου. Δώσε του την ευκαιρία να κάνει τα λάθη του και άφησέ το να διαχειριστεί μόνο του τα προβλήματά του. Βεβαιώσου όμως ότι θα το κάνεις να έρθει να σου μιλήσει, αν χρειάζεται τη συμβουλή σου.
6. Ενθάρρυνε τις νέες εμπειρίες
Κάθε νέα εμπειρία που αποκτά το παιδί σου, το κάνει να σκέφτεται ότι όσο τρομακτικό ή διαφορετικό και αν είναι κάτι, είναι αρκετά θαρραλέο και μπορεί να το καταφέρει.
Αν το παιδί σου φοβάται να αποτύχει, δεν θα δοκιμάσει ποτέ καινούργια πράγματα.
7. Γίνε το πρότυπό του
Για το παιδί σου είσαι πρότυπο. Λειτούργησε έτσι λοιπόν. Δείξ’ του πώς σκέφτεσαι, πώς μιλάς και πώς συμπεριφέρεσαι. Η δική σου επιτυχία είναι για το παιδί σου παράδειγμα προς μίμηση.
8. Πρόσφερε στο παιδί σου την βοήθειά σου
Πρόσεξε όμως μην το παρακάνεις, καθώς η υπερβολική βοήθεια δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την αυτοπεποίθησή του.
9. Μην κάνεις εξαιρέσεις για το παιδί σου
Φυσικά θέλεις το καλύτερο για το παιδί σου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να κάνεις εξαιρέσεις για εκείνο ή να του δείχνεις πάντα το σύντομο δρόμο.
10. Μιλήστε για τα συναισθήματά του
Δώσε στο παιδί σου τη δυνατότητα να σου μιλήσει για τα συναισθήματά του. Βοήθησέ το να καταλάβει πώς αισθάνεται, αλλά και πώς να χειρίζεται τα συναισθήματά του και πως είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες φορές να νιώθει άσχημα.
11.Άφηνέ το να συμπεριφέρεται βάσει της ηλικίας του
Το παιδί σου δεν είναι ενήλικας, οπότε μην περιμένεις να συμπεριφέρεται όπως εσύ και μην το ενθαρρύνεις να το κάνει.
12. Γιορτάστε τα μικρά του κατορθώματα
Κάποιες φορές το παιδί σου περιμένει να δει πώς αντιδράς σε όλα όσα κάνει. Μην κρύβεις λοιπόν τον ενθουσιασμό σου όταν το βλέπεις να μαθαίνει κολύμπι ή μία καινούργια γλώσσα. Το παιδί σου μεγαλώνει και ωριμάζει. Δεν νομίζεις ότι έχετε πολλούς λόγους να γιορτάζετε τα κατορθώματά του;
13. Εξήγησέ του ότι η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη
Μίλησέ του για τις δυσκολίες που θα συναντήσει στη ζωή του. Εκείνες που θα το κάνουν να αποκτήσει σθένος και δύναμη ψυχής.
Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του.
14. Εξήγησέ του ότι δεν μπορεί να είναι φίλοι του όλοι
Αν μία σχέση δεν λειτουργεί, θα λειτουργήσει μία άλλη. Εξήγησε στο παιδί σου ότι θα υπάρξουν στιγμές που οι φίλοι του θα το απογοητεύσουν. Θα είναι δική του η επιλογή όμως: είτε θα τους κρατήσει στη ζωή του, είτε θα αποφασίσει να απομακρύνει τα άτομα που τον απογοητεύουν διαρκώς.
15. Απόφυγε να του λες ότι ανησυχείς για εκείνο
Φυσικά και ανησυχείς για το παιδί σου, αλλά δεν χρειάζεται να του το λες συνέχεια. Η διαρκής ανησυχία σου, μεταφράζεται από το παιδί σου ως έλλειψη εμπιστοσύνης.
πηγή www.thriveglobal.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο