Ο χειμώνας μάς αποχαιρετά ντυμένος με το αποκριάτικο κουστούμι του και το Μουσείο Κοτσανά προσκαλεί παιδιά και γονείς να περάσουν τις Κυριακές του Φεβρουαρίου στον συναρπαστικό κόσμο που έχει ετοιμάσει για αυτούς με προτάσεις στις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί!
Αποκριάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα, ψυχαγωγικά επιστημονικά εργαστήρια με άρωμα αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, διαδραστικάworkshops ζωγραφικής με «μαγικά» πινέλα και χρώματα, εμπνευσμένα από την έκθεση «Νίκολα Τέσλα – ο Άνθρωπος από το Μέλλον» αλλά και το μυστήριο της ανακάλυψης του ραδιοφώνου είναι μόνο μερικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που μας προτείνει το Μουσείο για τον Φεβρουάριο!
Κυριακή 9/2, 12:30 μ.μ.
Μία Συχνότητα από το Μέλλον| Το Μουσείο Κοτσανά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου!
(διάρκεια 60′, κόστος 5 ευρώ/άτομο |Οικογενειακά εισιτήρια 3 ατόμων/ 12 ευρώ & 4 ατόμων/ 14 ευρώ) – (Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού – Έφηβοι – Ενήλικες)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Μουσείο Κοτσανά μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε μέσω μιας ιστορικής αναδρομής βασισμένης στην τεχνολογία, την εφεύρεση που έκανε τον πλανήτη μας «μικρότερο», φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά!
Μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση στην έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον» πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στον χρόνο,ακολουθώντας τα βήματα του ιδιοφυούς επιστήμονα έως τη δημιουργία του πρώτου ραδιοφώνου.
Μαζί θα εξερευνήσουμε πώς γίνεται να εκπέμπουμε και να λαμβάνουμε ισχυρά ραδιοφωνικά σήματα, όταν αυτά συντονίζονται στην ίδια συχνότητα, και θα γνωρίσουμε τις μουσικές, τις ειδήσεις, τις εκπομπές και τα γεγονότα που σημάδεψαν ραδιοφωνικά τις δεκαετίες μετά το 1950!
*Ευχαριστούμε την οικογένεια Κορμά για την ευγενική παραχώρηση του ραδιοφώνου Τέσλα ARIE 501
Κυριακή 16/2, 12:30 μ.μ.
ΝΕΟΝ Ζωγράφοι!| ΔιαδραστικόWorkshopΖωγραφικής βασισμένο στην έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον»
(διάρκεια 90′, κόστος 10 ευρώ) – ( Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)
Το Μουσείο Κοτσανάσάς προσκαλεί σε ένα workshopζωγραφικής σχεδιασμένο να «ηλεκτρίσει» την καλλιτεχνική πλευρά κάθε παιδιού και να ακονίσει την φαντασία του!
Οι μικροί μας «ζωγράφοι» θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις του σπουδαίου επιστήμονα ΝίκολαΤέσλα, να πειραματιστούν με τα λειτουργικά μοντέλα της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο, να εμπνευστούν από αυτή και γεμάτοι φανταστικές ιδέες, να φτιάξουν έναν «ζωντανό» πίνακα που φωσφορίζει στο σκοτάδι!
Μην χάνεις χρόνο! Διάλεξε τα χρώματά σου, πιάσε το πινέλο σου…… και ξεκινάμε!
Κυριακή 23/2, 12:30 μ.μ.
Ντύνομαι Όστομάχιον και Τριάδα στο Μουσείο Κοτσανά!
(διάρκεια 60′, κόστος 8 ευρώ) – ( Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)
Όστομάχιον ή Τριάς; Κρυπτογραφικός δίσκος ή Κρυπτεία Σκυτάλη;
Ποια στολή θα επιλέξεις για τις φετινές Απόκριες;
Οι μικροί επισκέπτες μας θα ανακαλύψουν τα παιχνίδια και τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και τις μεθόδους ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτωνμέσα από ένα ταξίδι στο πανόραμα της τεχνολογίας!
Πρωταγωνίστρια του ταξιδιού….φυσικά η «αιολόσφαιρα»!
Έτοιμοι για μεταμφίεση;
Παίξε και κατασκεύασε το πιο πρωτότυπο αποκριάτικο κουστούμι που θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς!
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
Σταθερά Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Κυριακή 9/2, 10:30 π.μ.
«Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»
Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαµέµνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας! Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε µε τους φίλους σας κωδικοποιηµένα µηνύµατα και… σώστε την πόλη ή… παίξτε το χαλασµένο τηλέφωνο. Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιµαμηνύματα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας.
Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία!
Κυριακή 16/2, 10:30 π.μ.
«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».
Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες
(ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.
Δώρο:Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα χάρτινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων!
Κυριακή 23/2, 10:30 π.μ.
«Ψυχαγωγικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο ἀήρ+ὕδωρ!».
Aπό το πρώτο «συντριβάνι» …µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας!
Οι συμμετέχοντες θα µπορέσουν µέσα από την πρακτική εφαρµογήσυγκεκριµένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερµού, της αυτόµατης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρµογή της επιστήµης της Φυσικής.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσουν το πρώτο συντριβάνι που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό!!!
Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.
Δώρο:Ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού νομίσματος!
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα σταθερά Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
«Μουσείο ΚοτσανάΑρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι,
10671, Αθήνα
T.: 211 411 0044
6907292002
kotsanas.com
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ
«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»
ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο