Ανακυκλώνοντας τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια που παράγουµε στο σπίτι µας, βοηθάµε να µειωθεί η ποσότητα των εισαγόμενων ορυκτών καυσίµων, αποφεύγουµε την εναπόθεση τους σε χώρους υγειονοµικής ταφής, προστατεύουµε τον πλανήτη και τη διατροφική αλυσίδα και συμβάλλουμε στη µείωση των υγρών αποβλήτων που δηµιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης.
Περίπου 400.000 τόνοι τηγανελαίων παράγονται στην Ελλάδα το χρόνο. Από την ποσότητα αυτή ανακυκλώνεται λιγότερο από το 20%.
Ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια.
Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια (τηγανέλαια) δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον, όταν καταλήγουν στην αποχέτευση:
Η λύση για την ορθή διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση μέσω της ανακύκλωσης που στις μέρες μας είναι αρκετά εύκολη, αφού υπάρχουν νέα προγράμματα που ασχολούνται με αυτό.
Οι περισσότεροι από εμάς, δυστυχώς, δε γνωρίζουν πως υπάρχει αυτό το σύστημα ανακύκλωσης και στην Ελλάδα με το οποίο το τηγανόλαδο μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών. Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ που θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.
Στην ανακύκλωση αυτού του είδους μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο χώροι μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις αλλά και πλοία, τρένα, αεροπλάνα και φυσικά όλοι εμείς σαν ιδιώτες. Οι εταιρείες προσφέρουν στους χώρους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, εντελώς δωρεάν τα ειδικά δοχεία συλλογής και οι ίδιοι αναλαμβάνουν την περεταίρω διαδικασία. Η ανακύκλωση γίνεται είτε μαζικά, πηγαίνοντας σε σημεία όπου υπάρχουν οι ανάλογοι κάδοι, είτε ατομικά, τηλεφωνώντας στην εκάστοτε εταιρεία, η οποία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας. Αυτό ανανεώνεται κάθε φορά που γεμίζει.
Όλα τα λάδια που χρησιμοποιούμε σπίτι µας για µαγείρεµα ή τηγάνισµα όπως ελαιόλαδο, σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαµποκέλαιο, βαµβακέλαιο, φοινικέλαιο) και πυρηνέλαιο, ακόµα και τα παλιά ταγγισµένα λάδια µπορούν να ανακυκλωθούν.
Αφήνουµε το χρησιµοποιηµένο µαγειρικό λάδι να κρυώσει. Αν χρειάζεται το περνάµε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουµε από τα υπολείµµατα των τροφών. Το µεταγγίζουµε µε χωνί σε πλαστικό δοχείο (µπουκάλι λαδιού, νερού ή αναψυκτικού) και το αποθηκεύουµε σε σκιερό µέρος. ∆εν χρησιµοποιούµε γυάλινα δοχεία και προσέχουµε να µην αναµειχθεί µε νερό ή άλλο υγρό. Μόλις γεµίσει το δοχείο το κλείνουµε καλά και το µεταφέρουµε στον ειδικό κάδο συλλογής που βρίσκεται κοντά στο σπίτι µας.
Ας βάλουμε την ανακύκλωση των τηγανελαίων στην «πράσινη» καθημερινότητά μας, προστατεύοντας όχι μόνο τον πλανήτη και τη διατροφική αλυσίδα αλλά και εξοικονομώντας χρήματα για το Δήμο και τους πολίτες.
πηγή itrofi.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο