Η ενδοοικογενειακή βία, η παρενόχληση μέσω διαδικτύου και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελούν κομμάτι της σκληρής πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen για το Σωματείο κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, 7 στους 10 ανθρώπους έχουν αντιληφθεί περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο περιβάλλον τους.
Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννα Ροτζιώκου και η Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Ζωή Πανταζή μιλούν στο ΡΘ και στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, δίνωντας τα φώτα τους όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
H ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της εκστρατείας «Έχεις Φωνή-είμαστε δίπλα σου», που ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2019, με μέτρα αντιμετώπισης περιστατικών βίας σε γυναίκες και ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των παιδιών την περίοδο της καραντίνας, προχώρησε πρόσφατα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, στη δημοσιοποίηση του τρίτου κύκλου οδηγιών της καμπάνιας, που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων.
«Το ποσοστό 7 στους 10 να έχουν αντιληφθεί περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, είναι πολύ υψηλό. Αυτό δείχνει ότι γινόμαστε πολύ συχνά θεατές της βίας απέναντι σε παιδιά», υπογραμμίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πανταζή ζωή.
Καταγγέλλουμε την ενδοοικογενειακή βία
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2019 καταγγέλθηκαν στην ΕΛΑΣ περισσότερες από 5000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το 18% εξ αυτών αφορούσε σε παιδιά.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε ένα τέτοιο περιστατικό είναι να καλέσουμε την Αστυνομία», τονίζει η Ζωή Πανταζή.
Το να διαπιστώσουμε ως τρίτοι, αν όντως υπάρχει περιστατικό βίας σε κάποιο παιδί που γνωρίζουμε, πολλές φορές είναι δύσκολο γιατί τα σημάδια δεν είναι πάντα εμφανή, ωστόσο σύμφωνα με την κ. Πανταζή, αυτοί που μπορούν να αντιληφθούν πιο εύκολα αν κάτι κακό συμβαίνει σε ένα παιδί είναι οι δάσκαλοί του.
Σύμφωνα με την Ιωάννα Ροτζιώκου από το Νοέμβριο του 2019 δημιουργήθηκαν από την ΕΛΑΣ 73 νέες υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στην ΕΛΑΣ, οι οποίες σκοπεύουν στο να βρίσκονται δίπλα στα θύματα, τέτοιων δύσκολων περιστατικών .
«Μαύρη Τρύπα» το διαδίκτυο για τους ανήλικους
«Το διαδίκτυο μας προσφέρει πάρα πολλά θετικά , όμως αν δεν γίνεται σωστή χρήση οι συνέπειες μπορεί να είναι και αρνητικές», υπογραμμίζει η κ. Ροτζιώκου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους.
Η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Ζωή Πανταζή εφιστά την προσοχή των γονιών όσον αφορά στην χρήση των social media από ανηλίκους. «Είναι αποκλειστικά ευθύνη των γονιών η έκθεση των παιδιών στα κοινωνικής δικτύωσης», υπογραμμίζει η κ. Πανταζή ενώ αναφέρεται και στην υπερέκθεση των παιδιών, όταν οι φωτογραφίες τους αναρτώνται από τους ενήλικες στα social media.
Ο Ψηφιακός εκβιασμός, το λεγόμενο cyber bulling, όπως επίσης κι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός ή εκβιασμός των ανηλίκων μέσω διαδικτύου, δεν βρίσκονται σε μεγάλη έκταση, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την κ. Ροτζιώκου, ωστόσο γονείς και παιδιά θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και για αυτούς τους κινδύνους.
«Θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στο παιδί ότι οι κανόνες του διαδικτύου είναι ίδιοι με τους κανόνες της καθημερινής μας ζωής», σημειώνει η κ. Ροτζιώκου.
«Ανεξίτηλο» το σημάδι της σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά
«Είναι γροθιά στο στομάχι, όταν ακούμε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», τονίζει η Ζωή Πανταζή επισημαίνοντας την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης από κάποιον ειδικό.
Σύμφωνα με την κ. Ροτζιώκου, η συζήτηση με τα παιδιά μας από μικρή ηλικία για αυτά τα θέματα, μπορεί να παίξει και προληπτικό ρόλο στις περιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης.
«Η γενικότερη αλλαγή στη συμπεριφορά ενός παιδιού είναι από τα βασικά σημάδι της σεξουαλικής κακοποίησης», επισημαίνει η κ. Ρωτζιόκου
Η ψυχραιμία και η συζήτηση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, σύμφωνα με την κ. Ροτζιώκου. «Εξηγούμε στο παιδί ότι αυτό που του έχει συμβεί ενδεχομένως να έχει συμβεί και σε άλλα παιδιά της ηλικίας του. Και του το λέμε αυτό, για να μην νιώθει μόνο του το παιδί», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Όλοι οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους περιστατικά, μπορούν να απευθύνονται στις Υποδιευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης», επισημαίνει η Ιωάννα Ροτζιώκου.
Στα ίχνη των εξαφανισμένων παιδιών
Από την1-1-2019 μέχρι και τον Μάιο το 2020 η ΕΛΑΣ κλήθηκε να διαχειριστεί 420 υποθέσεις εξαφανισθέντων ανηλίκων. Οι περισσότερες αφορούν σε απλή φυγή ενός ανηλίκου από το σπίτι για λίγες ώρες. Οι άλλες περιπτώσεις αφορούν τις γονικές αρπαγές που μπορεί να λάβουν χώρα ανάμεσα σε διαζευγμένους γονείς.
«Το ποσοστό των ανευρέσεων είναι αρκετά υψηλό. 90-95%. Είναι σπάνιες και ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου πίσω από τις εξαφανίσεις βρίσκεται εγκληματική ενέργεια», τονίζει η κ. Ροτζιώκου, μη θέλοντας να επεκταθεί στην πρόσφατη υπόθεση της 10χρονης, προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός της ανήλικης.
πηγή rthess.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο