Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου τη Σταυρούλα Γιαβή, Αλλεργιολόγο Παίδων – Ενηλίκων, Διευθύντρια Αλλεργιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Τα τσιμπήματα από έντομα είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στην εξοχή, κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιόδου. Τα παιδιά αποτελούν “εύκολα θύματα” και βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των εντόμων. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα τα προφυλάξουμε, όπως, επίσης, και τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματά τους.
Συμπτώματα
Οι αντιδράσεις των παιδιών στα τσιμπήματα ποικίλλουν και εξαρτώνται από την ευαισθησία που έχουν στο δηλητήριο ενός συγκεκριμένου εντόμου. Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν ήπιες αντιδράσεις, ενώ, άλλα, που έχουν είτε ευαίσθητο δέρμα είτε κάποιες αλλεργίες, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και σε μερικές περιπτώσεις να χρειαστούν επείγουσα θεραπευτική αγωγή. Συνήθεις υπόπτους επικίνδυνων τσιμπημάτων αποτελούν οι μέλισσες και οι σφήκες, όπου το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο και σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, ενώ τα αθώα τσιμπήματα οφείλονται, κυρίως, σε κουνούπια, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν μόνο κνησμό.
Αντιμετώπιση
Σε γενικές γραμμές, τα τσιμπήματα των εντόμων προκαλούν ήπιο ερεθισμό στο δέρμα και αρχίζουν να εξαφανίζονται την επόμενη ημέρα, χωρίς τη χρήση κάποιας συγκεκριμένης θεραπείας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το τσίμπημα από κάποιο έντομο προκαλεί αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και να προκαλέσει έντονη δυσφορία στο παιδί. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε αντι-αλλεργικά φάρμακα, που είναι κατάλληλα για τις περιπτώσεις τσιμπημάτων και κνησμού, όπως, επίσης, και κάποια αλοιφή υδροκορτιζόνης ή ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα.
Πρόληψη
Η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία από τα ενοχλητικά τσιμπήματα. Τα εντομοαπωθητικά αποτελούν το καλύτερο μέσο προστασίας όπως, επίσης, και οι μακρυμάνικες μπλούζες. Απαραίτητο, επίσης, είναι να γνωρίζετε που παίζουν τα παιδιά σας και τι ώρα, καθώς κάποια έντομα είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ, άλλα, μετά τη δύση του ηλίου. Αναφορικά με το σπίτι σας, σημαντικό είναι να επισκευάσετε χαλασμένα παράθυρα ή πόρτες, ειδικά στους χώρους που κοιμούνται τα παιδιά. Τέλος, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση αρωματικών σαμπουάν και κολόνιας, καθώς μερικές φορές προσελκύουν τα έντομα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εντομοαπωθητικά
Πως θα αντιμετωπίσετε τη φαγούρα
Διατηρήστε τα νύχια του παιδιού σας κοντά και καθαρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης εξαιτίας του κνησμού. Επιπρόσθετα, για να αποφύγετε τις αμυχές, χρησιμοποιήστε μία λίμα, ώστε να γίνουν τα νύχια τους λιγότερο αιχμηρά. Ακόμη, ένας τρόπος για να τα προστατέψετε από τη μόλυνση και τον επιπλέον ερεθισμό του δέρματος είναι να τοποθετήσετε πάνω στο τσίμπημα ένα hansaplast.
Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο μετά από τσίμπημα, εάν το παιδί:
πηγή iatriko.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο