ράφει η Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Πρόληψης Παιδικής & Εφηβικής Παχυσαρκίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να μιλήσετε για το σεξ στο παιδί σας. Η συζήτηση με το παιδί σας, από μικρή ηλικία, μπορεί να βοηθήσει να αντιληφθεί το σεξ και τη σεξουαλικότητα ως φυσιολογικά, υγιή μέρη της ζωής. Μπορεί, επίσης, να κάνει τις μελλοντικές συζητήσεις της εφηβείας ευκολότερες. Το παιδί σας είναι πιθανό να αισθάνεται περισσότερη ντροπή, μιλώντας για σεξ από ότι εσείς. Εάν το παιδί σας επιθυμεί να κουβεντιάσει μαζί σας για το σεξ, αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη του για βοήθεια ή συζήτηση ξεπερνά κάθε δυσφορία, που μπορεί να νιώθει.
Η συζήτηση για το σεξ, τη σεξουαλικότητα, τα σώματα και τις σχέσεις με έναν ανοιχτό, ειλικρινή τρόπο παίζει μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική παιδεία και τη σεξουαλική ανάπτυξη του μικρού σας παιδιού. Είναι σημαντικό να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας σχετικά με το σεξ. Το κύριο μήνυμα, που χρειάζεται να μεταφέρετε στο παιδί σας από νωρίς, είναι ότι μπορεί να έρθει σε σας για ανοιχτές, ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες και ότι δεν πρέπει να αισθάνεται φοβισμένο ή ντροπιασμένο να σας ρωτήσει για το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Το θετικό είναι ότι η συζήτηση για το σεξ και τη σεξουαλικότητα δεν είναι μία εφάπαξ συζήτηση, που μπορεί να γίνει σωστά ή λάθος, αλλά μία συζήτηση, που συνεχίζεται και εξελίσσεται, καθώς μεγαλώνει το παιδί σας.
Η σεξουαλικότητα δεν αφορά μόνο το φύλο. Είναι, επίσης, ο τρόπος που αισθάνεται το παιδί σας για το αναπτυσσόμενο σώμα του. Και είναι το πώς το παιδί σας καταλαβαίνει και εκφράζει αισθήματα οικειότητας, έλξης και αγάπης για τους άλλους και πώς αναπτύσσει και διατηρεί σχέσεις με σεβασμό.
Τρία βασικά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να μιλήσετε με το παιδί σας για το σεξ.
Πρώτα, μάθετε τι γνωρίζει ήδη το παιδί σας – για παράδειγμα, «Από πού προέρχονται τα μωρά;»
Δεύτερον, διορθώστε τυχόν παραπληροφόρηση και δώστε τα γεγονότα – για παράδειγμα, «Δεν υπάρχουν μωρά που τα φέρνει ο πελαργός».
Τρίτον, χρησιμοποιήστε τη συζήτηση ως ευκαιρία για να μεταφέρετε τις οικογενειακές σας αξίες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ώστε να διευκολύνετε την κουβέντα με το παιδί σας, αρχικά μιλώντας του απλά και με ειλικρίνεια. Εξηγήστε τα πράγματα σε ένα επίπεδο, που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως είναι εντάξει να πείτε «δεν ξέρω», το παιδί σας δε χρειάζεται να πιστεύει πως είστε ειδικός – απλά πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να σας ζητήσει οτιδήποτε χρειάζεται. Αν δεν ξέρετε τι να πείτε, ενημερώστε το παιδί σας ότι είστε ευτυχείς που ρώτησε, ότι δεν ξέρετε πώς να απαντήσετε και ότι θα ψάξετε για κάποιες πληροφορίες και θα επιστρέψετε σε αυτό. Ή μπορείτε να προτείνετε την αναζήτηση πληροφοριών μαζί.
Επιπλέον, επειδή μερικά παιδιά δεν κάνουν ερωτήσεις, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε τη συζήτηση εσείς. Είναι μία καλή ιδέα να σκεφτείτε τι να πείτε εκ των προτέρων και επιλέξτε μία καλή στιγμή για να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Για παράδειγμα, εάν κάποιος μιλάει για την εγκυμοσύνη στην τηλεόραση, θα μπορούσατε να πείτε: «Μιλούσαν νωρίτερα για την εγκυμοσύνη στην τηλεόραση. Αυτό με έκανε να αναρωτιέμαι, αν ξέρεις τι είναι η εγκυμοσύνη;”
Τέλος, θα ήταν πολύ βοηθητικό να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για αυτήν την κουβέντα, αφού μπορεί να αισθάνεστε αμηχανία, μιλώντας για τη σεξουαλικότητα, ή μπορεί να αισθάνεστε άβολα, χρησιμοποιώντας λέξεις, όπως είναι π.χ. το «πέος» ή ο «κόλπος» για να μιλήσετε για τα σημεία του σώματος. Αυτό είναι φυσιολογικό και μία καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε με ποιες λέξεις και ποιο τρόπο αισθάνεστε καλύτερα και πιο άνετα να επικοινωνήσετε.
πηγή iatriko.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο