Η δερματική επαφή του γονέα με το νεογέννητο μωρό μειώνει την ένταση της εγκεφαλικής απόκρισης του παιδιού στον πόνο, υποστηρίζει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο York του Καναδά.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευση στο European Journal of Pain, στη μελέτη παρατηρήθηκε περισσότερη δραστηριότητα στον εγκέφαλο των νεογέννητων μωρών ως απόκριση στον πόνο, όταν ο γονέας τα κρατούσε πάνω από τα ρούχα, σε σύγκριση με όταν η επαφή γινόταν δέρμα με δέρμα.
«Βρήκαμε ότι όταν ένα μωρό είναι στην αγκαλιά του γονιού του, με δερματική επαφή, το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας του εγκεφάλου ως απόκριση στον πόνο είναι κάπως εξασθενημένο και ότι ο εγκέφαλος του μωρού χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μονοπάτι για να επεξεργαστεί την απόκριση στον πόνο. Παρόλο που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν το μωρό όντως αισθάνεται λιγότερο πόνο, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν εκ νέου τον σημαντικό ρόλο του αγγίγματος μεταξύ των γονέων και των νεογέννητων μωρών τους», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lorenzo Fabrizi.
Η μελέτη περιελάμβανε 27 βρέφη από 0 έως 96 ημερών που είχαν γεννηθεί πρόωρα ή μετά τις 37 εβδομάδες της κύησης. Οι ερευνητές μέτρησαν την απόκρισή τους σε ένα επώδυνο αλλά κλινικά απαραίτητο τεστ αίματος και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Τα μωρά τα κρατούσε η μητέρα τους, κάποια ήταν ντυμένα, άλλα όχι, ενώ ορισμένα βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αρχική εγκεφαλική απόκριση στον πόνο ήταν η ίδια, αλλά καθώς το τεστ προκαλούσε μια σειρά τεσσάρων έως πέντε κυμάτων εγκεφαλικής δραστηριότητας, τα μετέπειτα κύματα δραστηριότητας επηρεάστηκαν από το εάν η επαφή του μωρού με τη μητέρα ήταν δερματική ή πάνω από τα ρούχα.
«Η ελαφρώς καθυστερημένη απόκριση ήταν εξασθενημένη όταν υπήρχε δερματική επαφή με τη μητέρα, πράγμα που δείχνει ότι το γονεϊκό άγγιγμα επηρεάζει το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας του εγκεφάλου. Ο πόνος μπορεί να είναι ο ίδιος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο βρεφικός εγκέφαλος επεξεργάζεται και αντιδρά σε αυτόν εξαρτάται από την επαφή του με τον γονέα. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία πως η δερματική επαφή του νεογέννητου με τον γονέα είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών», αναφέρει η επίσης συγγραφέας και καθηγήτρια, Rebecca Pillai Riddell.
Ο εγκέφαλος των μωρών που παρέμειναν στη θερμοκοιτίδα επίσης αντέδρασε λιγότερο ισχυρά στον πόνο από εκείνα που είχαν επαφή μέσω ρούχων, με τους επιστήμονες να το εξηγούν λέγοντας πως ίσως τα μωρά δεν ταράζονταν από τη διακομιδή τους πριν τη διαδικασία ή λόγω της επιτυχίας της ευαίσθητης, εξατομικευμένης φροντίδας που τους παρείχαν. Τέλος, η συμπεριφορά των μωρών δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετική μεταξύ των δύο ομάδων, αν και η ομάδα της δερματικής επαφής παρουσίασε ελαφρώς μειωμένη απόκριση στο πλαίσιο της έκφρασης του προσώπου και του καρδιακού ρυθμού.
Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η δερματική επαφή με έναν γονέα επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού και μπορεί να μειώνει την ένταση της αντίδρασης στον πόνο, αλλά οι μελέτες αυτές είχαν διερευνήσει την απόκριση του εγκεφάλου. Στην παρούσα μελέτη, η εγκεφαλική απόκριση των μωρών όχι μόνο ήταν εξασθενημένη στην ομάδα της δερματικής επαφής, αλλά ακολουθούσε και διαφορετικό νευρικό μονοπάτι.
πηγή ygeiamou.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο