Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής μας. Δίνουμε στα παιδιά μας ένα καταπληκτικό εργαλείο όταν τα διδάσκουμε να προσαρμόζονται στην αλλαγή.
Ορισμένες φορές περνάμε μια προσωπική ή οικογενειακή μεταβατική περίοδο που απαιτεί προσαρμοστικές κινήσεις στην καθημερινότητά μας. Η μαμά ή ο μπαμπάς μπορεί ξαφνικά να μην έχουν χρόνο λόγω οικονομικών δυσκολιών ή το αντίθετο• αποφασίζουν να περάσουν περισσότερο χρόνο σπίτι, αλλά οι ανέσεις μειώνονται. Ή μπορεί οι γονείς να αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι και να το σώσουν από την απόλυτη φτώχεια.
Η ζωή απαιτεί προσαρμοστικότητα και οι άνθρωποι χρειάζεται να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας σε σχέση με αυτή. Πώς θα το κάνουμε αυτό ευκολότερο για τα παιδιά;
Αν θέλετε να προάγετε και να διατηρήσετε την εμπλοκή και την παραγωγικότητά του παιδιού, στοχεύστε σε μια δημιουργική και κινητοποιητική προσέγγιση, θέστε και συνδημιουργήστε ξεκάθαρες προσδοκίες και θυμηθείτε να είστε ευέλικτοι, καθώς προχωράτε μαζί. Λάβετε πάντα υπόψη ότι το παιδί θα αντιμετωπίσει δυσκολίες κι έτσι χρειάζεται να είστε υπομονετικοί.
Η θετικότητα έχει ευεργετική επίδραση στη δημιουργικότητα, στην απόκτηση γνώσης, στο παιχνίδι, στο θάρρος, στην ανθεκτικότητα, στις σχέσεις και σε άλλες εμπειρίες. Οι γονείς, λοιπόν, χρειάζεται να δείχνουν πίστη στις ικανότητες των παιδιών, και να επιδεικνύουν ενθουσιασμό για το τι πρέπει να γίνεται.
Συζητήστε μαζί για τους στόχους και τις προσδοκίες. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και προσεγγίσιμοι. Σχεδιάστε έτσι τη συνέχεια που να μπορεί να χωριστεί σε μικρά βήματα. Ποια υλικά ή δεξιότητες απαιτούνται; Ποια είδη καθοδήγησης, βοήθειας, στρατηγικών ή ενίσχυσης μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα;
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν αρκετά διαλείμματα και χρόνο χαλάρωσης. Αυτό περιλαμβάνει ευκαιρίες για ξεκούραση, διάβασμα, επαφή με τη φύση, άσκηση, εξερεύνηση, σύνδεση με φίλους και οικογένεια.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να βλέπουν τις αποτυχίες και τα εμπόδια ως πύλες προς τη μάθηση. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν αυτή την οπτική με τα παιδιά τους, επιδεικνύοντας και μιλώντας για τη σημασία της ανθεκτικότητας.
Πηγή: enallaktikidrasi.com, www.creativitypost.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο