Ευτυχία και χαρά. Και τα δύο είναι θετικά συναισθήματα και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλάξ στις καθημερινές μας συζητήσεις, αλλά σύμφωνα με την ψυχολόγο Shefali Tsabary, αυτό που μας φέρνει χαρά δεν είναι το ίδιο με αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Η διαφορά δεν είναι απλώς γλωσσική· υπάρχει μια μεγάλη, σημαντική διαφορά ανάμεσα στη χαρά και την ευτυχία και χρειάζεται να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε.
Σύμφωνα με την Tsabari, η ευτυχία προέρχεται από εξωτερικές εμπειρίες. Είμαστε χαρούμενοι με ένα επίτευγμα ή με το ότι έχουμε μια γλυκιά σύζυγο που αγαπάμε. Και γι’ αυτό όταν αποτυγχάνουμε ή χωρίζουμε, νιώθουμε τουλάχιστον προσωρινά ότι δεν είμαστε χαρούμενοι πια.
Η ευτυχία, από την άλλη πλευρά, πηγάζει από μέσα μας και πολύ συχνά ενεργοποιείται ότι ζούμε τη στιγμή. Δεν χρειαζόμαστε αντικείμενα ή εμπειρίες για αυτή και γι’ αυτό ακριβώς έχει μεγάλη δύναμη στη ζωή μας. Γι’ αυτό και σύμφωνα με την ψυχολόγο, η χαρά είναι παροδική, ενώ η ευτυχία είναι πιο μόνιμη. «Η χαρά είναι μια εφήμερη εμπειρία, επειδή οτιδήποτε αποκτήσουμε από τον εξωτερικό κόσμο είναι κι αυτό εφήμερο. Αλλά η ευτυχία βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και στη σύνδεσή σας με το αυθεντικό παρόν. Αυτό είναι τόσο μόνιμο όσο μας επιτρέπει η φύση να είναι», εξηγεί.
Φυσικά, εδώ ανακύπτει και η ερώτηση: «Πώς συνδέομαι με τη στιγμή, το παρόν και πώς αναπτύσσω αυτό το συναίσθημα της ευτυχίας»; Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο από αυτό που ακούγεται, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα σημεία κατεύθυνσης:
Ο διαλογισμός βοηθά κυρίως στο να μάθουμε να εστιάζουμε και να ζούμε στο παρόν. Δεν είναι βέβαια ο μόνος τρόπος, αλλά είναι μια αποτελεσματική πρόταση. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς οι πράξεις μας της μίας στιγμής επηρεάζουν την επόμενη, και είμαστε πολύ συντονισμένοι και αφυπνισμένοι. Και μέσα από όλα αυτά ξυπνά η αίσθηση της ευτυχίας.
«Επειδή είμαστε καπιταλιστές και καταναλωτές, έχουμε ξεχάσει ότι είναι στις καθημερινές, βαρετές στιγμές που βρίσκεται η μεγαλύτερη ευτυχία», προσθέτει η Tsabary. «Αλλά πιστεύω ότι η πανδημία μας διδάσκει ένα σκληρό μάθημα, μας έβαλε ένα απροειδοποίητο τεστ για το πώς να επιστρέψουμε πίσω στην απλή, συνηθισμένη στιγμή». Όταν καταφέρουμε να αντιληφθούμε ότι είναι σε μια απλή βόλτα που κρύβεται η μεγαλύτερη αίσθηση πλήρωσης, τότε η νοοτροπία μας αλλάζει και εντοπίζουμε από μια μόνιμη πηγή ευτυχίας.
Για την Tsabary, που είναι ψυχολόγος, το να βοηθά τους άλλους είναι που τη συνδέει με το παρόν. «Δημιουργώ εγώ την ευτυχία μου διδάσκοντας και βοηθώντας τους άλλους να ανακουφιστούν από τον πόνο και τα βάρη που κουβαλούν», αναφέρει. Υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι αυτές οι πράξεις τονώνουν την ψυχική μας υγεία. Είναι μέσα από ένα πάθος μας που μπορούμε να αφήσουμε κι εμείς το σημάδι μας στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη. Και μόνο αυτή η σκέψη καλλιεργεί την ευτυχία.
Αν αναλύσουμε τελικά τη φύση αυτών των δύο εννοιών, ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι και τόσο συνώνυμες. Ενώ η χαρά είναι φευγαλέα – χωρίς αυτό να μειώνει την αξία της – η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας χωρίς να επηρεάζεται από ανθρώπους και αντικείμενα. Γι’ αυτό και είναι πιο μόνιμη: βρίσκεται ήδη μέσα μας και απλώς ενεργοποιείται. Το ότι δεν είναι το ίδιο όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο, όμως αυτή η σύνδεση είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο πάνω σε αυτό τον πλανήτη.
Πηγή:
www.mindbodygreen.com/articles/psychologist-on-difference-between-happiness-and-joy
πηγή για εμάς enallaktikidrasi.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο