«Τουλάχιστον το 25% των 12χρονων κοιμούνται λιγότερες από τις συνιστώμενες 9 ώρες κάθε βράδυ και όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά τη μάθηση και τη μνήμη τους», δηλώνει ο Δρ Στιούαρτ Φ. Τσαν από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, ένας εκ των συντακτών των νέων οδηγιών.
Οι νέες οδηγίες είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας της AASM και σύντομα θα δημοσιευθούν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine. Οι επικαιροποιημένες οδηγίες προέκυψαν από μια πιο ενδελεχή αξιολόγηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ανέφερε ο Τσαν στο Πρακτορείο Reuters.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες οδηγίες, το εύρος των προτεινόμενων ωρών ύπνου είναι πλέον μεγαλύτερο για κάθε ηλικιακή ομάδα, ωστόσο οι οδηγίες και αυτή τη φορά υπογραμμίζουν την ανάγκη τα παιδιά και οι έφηβοι να κοιμούνται αρκετά.
Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου βάσει των νέων οδηγιών έχουν ως εξής:
– μωρά 4 έως 12 μηνών: 12-16 ώρες ημερησίως (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου)
– παιδιά 1 έως 2 ετών: 11-14 ώρες ημερησίως (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου)
– παιδιά 3 έως 5 ετών: 10-13 ώρες ημερησίως (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου)
– παιδιά 6 έως 12 ετών: 9-12 ώρες
– έφηβοι 13-18 ωρών: 8-10 ώρες
Ο Τσαν επισημαίνει ότι αρκετά παιδιά και νέοι εκδηλώνουν συμπτώματα διαταραχών του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια και η αϋπνία, που δεν τους επιτρέπουν να τηρήσουν τις παραπάνω οδηγίες. Αποτέλεσμα είναι οι κακές επιδόσεις στο σχολείο, οι διαταραχές της διάθεσης και της συμπεριφοράς, τα καρδιακά προβλήματα κ.α. Ο Τσαν συνιστά στους γονείς να επισκεφθούν τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μπορεί το παιδί/ο έφηβος να απολαύσει επαρκή και ποιοτικό ύπνο.
πηγή onmed.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο