Αν το μωράκι σας πίνει γάλα σε σκόνη και έχει δυσκοιλιότητα, συχνές αναγωγές ή αέρια, ίσως αναρωτιέστε αν ήρθε η ώρα να αλλάξετε γάλα. Περιστασιακά, τα μωρά όντως χρειάζονται διαφορετική σκόνη ή τύπο σκόνης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα του μωρού είναι απλά συνηθισμένα και φυσιολογικά και δεν δημιουργούν θέμα στο μωρό. Αν μάλιστα αλλάζετε συχνά σκόνη, μπορεί να αναστατώσετε την κοιλίτσα του μικρούλη ακόμα περισσότερο!
Τα αέρια και οι αναγωγές είναι φυσιολογικά στα νεογέννητα και, ενώ υπάρχουν ατομικές διαφορές, κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στο ανώριμο πεπτικό τους σύστημα. Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να ζορίζονται και να κοκκινίζουν λιγάκι, όταν το έντερο τους κάνει κινήσεις -ακόμα κι όταν προωθεί τα πιο μαλακά κόπρανα του μητρικού γάλακτος!
Η δυσκοιλιότητα (αραιές και δύσκολες εντερικές κινήσεις) είναι συχνή στα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη κατά τον πρώτο μήνα περίπου και συνήθως οφείλεται στην υψηλή ποσότητα σιδήρου στα περισσότερα γάλατα σε σκόνη. Τυπικά το πρόβλημα επιλύεται μετά την ηλικία των 4-6 εβδομάδων. Το απαλό τράβηγμα και σπρώξιμο των ποδιών προς τα κάτω και προς την κοιλιά, οι ποδηλατικές κινήσεις και οι ελαφριές μαλάξεις στην κοιλιά μπορούν να βοηθήσουν στο να κάνουν τα πράγματα να κινηθούν. Μιλήστε με τον γιατρό του μωρού αν η δυσκοιλιότητα δε βελτιώνεται, αν τα κόπρανα έχουν αίμα ή αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ανησυχία.
Οι αναγωγές και τα αέρια συνεχίζουν να είναι φυσιολογικά. Μόλις οι στερεές τροφές προστεθούν στη διατροφή, θα παρατηρήσετε κι άλλες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου του μωρού.
Έκζεμα
Τυπικά συμπτώματα αλλεργίας όπως η βαρειά ή θορυβώδης αναπνοή, η κνίδωση («καντήλες») και ο υπερβολικός έμετος
Διάρροια με αίμα
Έντονη δυσκοιλιότητα
Υπερβολικό κλαψούρισμα
Μειωμένη ανάπτυξη
Τις περισσότερες φορές η αλλεργία ή η δυσανεξία οφείλονται στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή της σόγιας που βρίσκονται στα γάλατα σε σκόνη από γάλα αγελάδας ή σόγια. Είναι σπάνιο για ένα βρέφος να έχει δυσανεξία στη λακτόζη.
Είναι πάντοτε σημαντικό να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο του μωρού όταν νιώθετε ότι πρέπει να αλλάξετε το γάλα σε σκόνη του μωρού.
Όταν αλλάζετε από το ένα γάλα στο άλλο λόγω αλλεργίας, δυσανεξίας ή άλλου ιατρικού λόγου, συστήνεται συνήθως άμεση μετάβαση (σε αντίθεση με την αργή μετάβαση). Επιβεβαιώστε το σωστό χρόνο αλλαγής γάλακτος και αλλάξτε σύμφωνα με τον παιδίατρο του μωρου.
Σε απουσία αλλεργίας, δυσανεξίας ή άλλου ιατρικού λόγου που θα δικαιολογούσε την απότομη μετάβαση στο νέο γάλα, μερικοί γονείς προτιμούν να αλλάξουν το γάλα σταδιακά.
Αν αποφασίσετε να αλλάξετε σταδιακά, χρησιμοποιήστε τον οδηγό παρακάτω και προχωρήστε στο επόμενο βήμα κάθε 1-2 μέρες.
Αν το μωρό τρώει τέσσερις μεζούρες:
3 μεζούρες από το τρέχον γάλα, 1 μεζούρα από το νέο
2 μεζούρες από το τρέχον γάλα, 2 μεζούρες από το νέο
1 μεζούρα από το τρέχον γάλα, 3 μεζούρες από το νέο
4 μεζούρες από το νέο
Τελικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι όσον αφορά στην πέψη του μωρού. Πριν σκεφτείτε να αλλάξετε γάλα, διπλοτσεκάρετε για να σιγουρευτείτε ότι ετοιμάζετε το γάλα σωστά και ότι ακολουθείτε τα σημάδια του μωρού ότι πεινάει ή χόρτασε. Μερικές φορές το να ενθαρρύνετε ένα χορτάτο μωρό να τελειώσει το μπιμπερό, μπορεί να προκαλέσει στο μωρό αέρια ή μικρές αναγωγές. Πάντα να συνεργάζεστε με τον παιδίατρο του μωρού για να βρείτε το καλύτερο γάλα για το μικρούλι σας!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο