Μια νέα ανασκόπηση αξιολογεί προηγούμενες μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης των παιδιών και των νέων, σε σχέση με την κατάθλιψη και τα προβλήματα στη ψυχική τους υγεία.
Μια συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως PsycINFO, MEDLINE, PubMed και Cochrane κ.α..
Εντοπίστηκαν συνολικά είκοσι μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν ως προς την ποιότητα τους.
Οι μελέτες χρησιμοποίησαν μια σειρά μεθόδων για τη μέτρηση της διατροφικής πρόσληψης και της ψυχικής υγείας. Σημαντικές πιθανές συγχυτικές μεταβλητές (π.χ. κοινωνικοοικονομική κατάσταση) συχνά δεν περιλαμβάνονται ή ελέγχονται. Υπήρξαν επίσης ασυνέπειες στη χρήση βασικών κατασκευών, οι οποίες κατέστησαν δύσκολες τις συγκρίσεις μεταξύ των μελετών.
Πέρα από ορισμένα αντιφατικά αποτελέσματα, συνολικά υπήρξε μεγάλη συσχέτιση μεταξύ υγιών διατροφικών προτύπων (κατανάλωσης υψηλής ποιότητας τροφίμων) και χαμηλότερων επιπέδων κατάθλιψης/καλύτερη ψυχική υγεία.
Ομοίως, συσχετισμός υπάρχει και μεταξύ της ανθυγιεινής διατροφής (κατανάλωση χαμηλής ποιότητας τροφίμων) και κατάθλιψης/κακής ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, όπου αναφέρθηκαν σημαντικές σχέσεις, τα μεγέθη των αποτελεσμάτων ήταν μικρά. Η μελλοντική έρευνα σχετικά με τη σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας στους νέους θα πρέπει να χρησιμοποιεί πιο σαφώς καθορισμένες δομές για να ορίσει τη διατροφή και να συμπεριλάβει ή να ελέγξει για σημαντικούς συγχυτές.
Επιπλέον, παρουσιάζεται άμεσος συσχετισμός της παιδικής ψυχοπαθολογίας με την παιδική διατροφή και την παχυσαρκία.
Ταυτόχρονα, τα παιδιά με παχυσαρκία βιώνουν ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση και γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους. Αυτά τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν συνδεθεί με παράγοντες πρόκλησης διαταραχών διατροφής στα παιδιά και κατ’ επέκταση με αδυναμία ρύθμισης του σωματικού τους βάρους.
Συμπερασματικά, η ψυχοδιαιτολογική προσέγγιση της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα προκλητικό επιστημονικό πεδίο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση.
πηγή logodiatrofis.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο