Αναδημοσίευση από oneirovates.com
Τα ντροπαλά παιδιά έχουν συνήθως χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται: “Πως θα μάθουν στα παιδιά τους να έχουν αυτοπεποίθηση;” , “Πως ένα παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση;”. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού αλλά και τις σχέσεις σας μαζί του!
Πολλές φορές γονείς και εκπαιδευτικοί ακούνε τα παιδιά να λένε: “Δεν θα τα καταφέρω”, “Δεν μπορώ να το κάνω” και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που συνοδεύονται από αρνητική διάθεση και αμηχανία.
Εάν αυτές οι εκφράσεις ακούγονται οικείες και το παιδί σας συχνά σκέφτεται και μιλά με τρόπο που υποδηλώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε δεν είστε μόνοι. Γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα ζητήματα αυτοπεποίθησης του παιδιού τους έστω και μια στιγμή στη ζωή τους.
Ας δούμε όμως τι είναι η αυτοπεποίθηση, γιατί είναι σημαντική στη ζωή ενός παιδιού και πως μπορεί να χτιστεί με απλά παιχνίδια και δραστηριότητες.
Με απλά λόγια, η αυτοπεποίθηση είναι το πόσο πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες του. Η αίσθηση του εαυτού μας στον κόσμο εμφανίζεται ως μια αναπτυξιακή διαδικασία με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από τις πρώτες μας σχέσεις.
Τα παιδιά που έχουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους είναι πιο σίγουρα και αισιόδοξα στις αλληλεπιδράσεις τους. Τα παιδιά των οποίων η αίσθηση του εαυτού είναι λιγότερο θετική μπορεί να αγωνιστούν με άγχος και αισθήματα απελπισίας.
Η αίσθηση του εαυτού μας στον κόσμο έχει τις ρίζες της στην πρώιμη ανάπτυξη αλλά αλλάζει και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου στις σχέσεις σε όλη μας τη ζωή.
Τα παιδιά που αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους έχουν την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Αισθάνονται περήφανα για το τι μπορούν να κάνουν. Η υψηλή αυτοπεποίθηση βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα λάθη. Βοηθά τα παιδιά να προσπαθήσουν ξανά, ακόμα κι αν αποτύχουν στην αρχή.
Ως αποτέλεσμα, η αυτοπεποίθηση βοηθά τα παιδιά να τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, στο σπίτι και με φίλους.
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν αισθάνονται σίγουρα για τον εαυτό τους. Εάν πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν θα τους αποδεχτούν, μπορεί να μην συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα. Μπορούν να επιτρέψουν σε άλλους να τους φέρονται άσχημα.
Μπορεί να δυσκολευτούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί να τα παρατήσουν εύκολα ή να μην προσπαθήσουν καθόλου.
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ότι μπορούν να κάνουν λάθη, ότι σε κάποιο παιχνίδι μπορεί να χάσουν ή να αποτύχουν σε μια προσπάθεια τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αποδώσουν το καλύτερο που μπορούν.
Παιδιά με αυτοπεποίθηση:
Παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση:
Δοκιμάστε πράγματα ή δραστηριότητες που δεν έχετε δοκιμάσει μαζι με τα παιδιά ή δεν έχετε δοκιμάσει ούτε εσείς. Π.χ. μια βόλτα σε έναν ζωολογικό κήπο, μάθετε σκάκι, φυτέψετε ένα λουλούδι ή επισκεφθείτε ένα πάρκο σε μια περιοχή που δεν έχετε πάει ποτέ κ ας είναι μακριά.
Σε αυτή τη δραστηριότητα αφεθείτε στην εμπειρία. Μην αρχίσετε ένα ταξίδι με υποδείξεις και συμβουλές. Αφήστε την εμπειρία και το παιδί σας να σας οδηγήσουν. Εσείς απλά παρατηρήστε το παιδί σας!
Κάντε μαζί με τα παιδιά δουλειές του σπιτιού και ανάλογα την ηλικία του παιδιού, δώστε του εξ ολοκλήρου να αναλάβει κάτι. Το στρώσιμο ενός κρεβατιού, την τακτοποίηση των παπουτσιών, το μάζεμα των παιχνιδιών κ.α. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα νιώσει υπεύθυνο και ισότιμο μέλος του σπιτιού.
Αν το παιδί σας τείνει να ξεχνά τα θετικά του προτερήματα και να εστιάζει στα αρνητικά, δοκιμάστε αυτή τη δραστηριότητα!
1.Συζητήστε με το παιδί σας και γράψτε σε μια λίστα τα πράγματα που το χαρακτηρίζουν. Π.χ. είμαι δυνατός, είμαι εγωιστής, είμαι αργός, είμαι πολύ καλός στη μουσική. Δεν έχει σημασία αν είναι θετικά ή αρνητικά απλά δημιουργήστε μια λίστα αυτεπίγνωσης.
2. Στη συνέχεια σε ένα χαρτί κολλήστε την φωτογραφία του παιδιού σας στο κέντρο και στη συνέχεια κολλήστε τα θετικά που γράψατε από την παραπάνω λίστα γύρω από την φωτογραφία του.
3. Κολλήστε την φωτογραφία στο δωμάτιο του και ενισχύστε έτσι την αυτοπεποίθηση του έχοντας σαν σημείο αναφοράς το πόστερ που φτιάξατε!
Δοκιμάστε να ρωτήσετε το παιδί σας γιατί δεν κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, γιατί δεν τολμά και δώστε του παραδείγματα από δικές σας εμπειρίες.Κάνοντας μια συζήτηση με το παιδί σας για τους φόβους και τις συστολές του μπορείτε να καταλάβετε πολλά!
Ξεκινήστε τη συζήτηση λέγοντας κοινωνικές καταστάσεις που φοβάστε και για ποιο λόγο. Για παράδειγμα: “Φοβάμαι να ανέβω σε μια σκηνή να παίξω θέατρο, γιατί πιστεύω πως ο κόσμος θα με κοροϊδεύει, εσύ τι φοβάσαι;”
Στη συνέχεια μπορείτε να γράψετε τους φόβους σας αλλά με αιτιολόγηση. Κρατώντας αυτή τη λίστα μαζί σας θα μπορέσετε να αρχίσετε να δοκιμάζετε πράγματα που φοβίζουν εσάς ή το παιδί σας και μαζί να ξεπεράσετε όποια συστολή έχετε μαζί του!
Τα παιχνίδια έκφρασης και ρόλων, θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε καταστάσεις μέσω την υποκριτικής ώστε να μειώσετε το αίσθημα φόβου της πραγματικής κατάστασης.Παίξτε θεατρικά παιχνίδια ή δοκιμάστε να εκφραστείτε ελεύθερα με παντομίμα.
Η παντομίμα θα σας δώσει το ερέθισμα για περαιτέρω συζήτηση σε πράγματα που φοβάστε. Δοκιμάστε να παίξετε με φίλους και συγγενείς και αφήστε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα.
Μέσα από το παιχνίδι και την κωμικότητα των καταστάσεων το παιδί θα νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του αφήνοντας στην άκρη τις συστολές του. Θα είναι πιο σίγουρο για καινούργια πράγματα και θα μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με εσάς αλλά και με τον περίγυρο του!
1.Πιστέψτε στο παιδί και στις ικανότητες του
2.Μην συγκρίνεται άλλα παιδιά με το δικό σας
3.Περιορίστε την κριτική και τις επιπλήξεις
4.Μιλήστε με το παιδί σας ανοιχτά για ό,τι το φοβίζει
5.Παίξτε παιχνίδια ρόλων όπως παντομίμα
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο