Ερωτήματα όπως <<γιατί παίζουν τα παιδιά;>> , <<τι παιχνίδια παίζουν;>> ,<<πώς επιδρά το παιχνίδι;>> και άλλα, έχουν διατυπωθεί και ερευνηθεί ανά περιόδους.
Η επίδραση του παιχνιδιού στη μάθηση προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάφορων παιδαγωγών όπως οι Jacques Rousseau, o John Dewey, η Maria Montessori, o Friedrich Froebel.
Σύμφωνα με τη Wood (2013) το παιχνίδι είναι μια σύνθετη διαδικασία με δικούς του κανόνες , στόχους και νοήματα που διαμορφώνουν τα παιδιά. Έτσι το παιχνίδι κάθε φορά διαμορφώνεται αναλόγως, δηλαδή αποτελεί μια σύνθετη και ευμετάβλητη διαδικασία, η οποία εξαρτάται πάντα από το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει.
Το παιχνίδι μπορεί να :
Σύμφωνα με τον Vygotsky (1978), κατά τη διάρκεια του αυθόρμητου παιχνιδιού το παιδί δημιουργεί μια κατάσταση φανταστική, που θεωρείται απαραίτητη για τη μετάβαση στη ζώνη επικείμενης ανάπτυξης, η οποία βοηθά το παιδί στην κατανόηση του συνδέσμου μεταξύ συμβόλων, αντικειμένων και πράξεων που αναπαριστούν.
Το αυθόρμητο παιχνίδι αποτελεί το νόημα ή τη διαδικασία μέσα από την οποία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο (Saracho &Spodek, 1998). Το αυθόρμητο παιχνίδι είναι ιδανικό για την αξιολόγηση της γνωστικής, κοινωνικής, γλωσσικής, συναισθηματικής και κινητικής ανάπτυξης.
Το παιχνίδι μπορεί να συμβάλλει στη μαθησιακή διαδικασία. Τα παιδιά μοιράζονται, ανταλλάσσουν πληροφορίες, μαθαίνουν να οργανώνουν, να ανακαλύπτουν και ακόμη περισσότερο να εμπλέκονται ενεργά για την επίλυση προβλημάτων.
Πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μάθηση αναπτύσσονται όπως η εξάσκηση, η μίμηση, η εξερεύνηση, η ανακάλυψη. Επομένως, χρήσιμο εργαλείο μάθησης το παιχνίδι εμπλέκει ικανότητες όπως εσωτερικά κίνητρα, ενεργό συμμετοχή, επιμονή, αυτορρύθμιση, συναλλαγή και συνεργασία, αυτο-εκτίμηση, εμπιστοσύνη.
Παιχνίδι όπως….
Ο εκπαιδευτικός:
Τα παιχνίδια πολλά, η δημιουργικότητα στη μάθηση μεγαλύτερη!!
Ενεργοποιήστε τη φυσική επιθυμία του παιδιού να μάθει! Maria Montessori
Μπανδέλη Αθηνά
Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education
AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου.
πηγή boro.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο