Μωρά
Οι πρώτοι μήνες ζωής ενός μωρού χαρακτηρίζονται από πολύ… ύπνο.
Ένα νεογέννητο:
Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων είναι δύσκολο να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα, μιας και το μωρό σας είναι πολύ μικρό.
Τρόποι αντιμετώπισης:
Απλώς χαλαρώστε και αφήστε το πρώτο διάστημα να κυλήσει, προκειμένου, και οι δύο σας, να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.
Όσο το μωρό μεγαλώνει χρειάζεται όλο και λιγότερο ύπνο και αρχίζει να προσαρμόζεται στους βιορυθμούς της οικογένειας. Προκειμένου, όμως, να το καταφέρετε αυτό, χρειάζεται να “εκπαιδεύσετε” το μωρό σας.
Παρακάτω, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκτήσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου:
Νήπια και παιδιά προσχολική ηλικίας
Οι περισσότεροι γονείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το “Γολγοθά” του ύπνου. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα αποκτάει ένα ολοένα και περισσότερο προβλέψιμο πρόγραμμα ύπνου, παρ΄ όλο που δεν έχουν όλα τα παιδιά καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το συχνό, μάλιστα, ξύπνημα κατά την διάρκεια της νύχτας είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αναφέρουν οι γονείς όταν το μωρό τους είναι μεταξύ 12 και 18 μηνών.
Τα παιδιά, σε αυτή την ηλικία, αρνούνται να πάνε για ύπνο, ειδικότερα, εάν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια που είναι ξύπνια εκείνη την ώρα ή έχουν κόσμο στο σπίτι.
Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί προκειμένου το παιδί σας να αποκτήσει κάποιες καλές συνήθειες ύπνου:
Προσπαθήστε να αποφεύγετε:
Η παλιά λαϊκή ρήση έλεγε ότι «ο ύπνος θρέφει τα μωρά και ο ήλιος τα μοσχάρια». Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Journal of Epidemiology and Community Health, μετά το «και» προσθέτουμε ότι «ο ύπνος κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα», αλλά για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Με την επιστημονική επιμέλεια του Ηλία Ζιάζιου, Παιδίατρου, Επιμελητή Α΄ της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
πηγή iatriko.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο